Frågor och svar om anmärkningar

En betalningsanmärkning är en indikation för kreditupplysningsföretag att betalningar av skulder inte sköts korrekt.

En betalningsanmärkning kan ske när du inte betalar av en skuld i tid, eller låter den förbli obetald.  Det blir då en registrerad notering hos kreditupplysningsföretagen, som UC om att din betalningsförmåga är opålitlig.

Läs mer om betalningsanmärkningar!

Vill du se om du har några betalningsanmärkningar eller när de försvinner kan du se det i Kreditkollen, läs mer och köp Kreditkollen!

En betalningsanmärkning på en privatperson finns kvar i ditt register i tre års tid. Du får en betalningsanmärkning om du inte betalar in din skuld till Kronofogden i tid.

Läs mer om betalningsanmärkningar här!

En betalningsanmärkning, hur länge den visas beror på om det är en juridisk person, vilket innebär ett företag, som exempelvis aktiebolag eller handels- och kommanditbolag eller om det är en fysisk person, alltså en privatperson eller en enskild firma.

För en privatpersoner är en betalningsanmärkning normalt registrerad i UCs register i 3 år (36 månader). Ifall en betalningsanmärkning noteras den 23 mars 2020, försvinner den alltså 23 mars 2023.

Har det däremot att göra med en pågående skuldsanering, är betalningsanmärkningen kvar i 5 år (60 månader).

En betalningsanmärkning för en juridisk person är registrerad i 5 år (60 månader).

Det innebär att:

 • Betalningsanmärkning gällande missbrukade kontokortskrediter i två år (24 månader)
 • Betalningsanmärkning på en fysisk person kvarstår i tre år (36 månader)
 • Betalningsanmärkning gällande missbrukade bankkonton kvarstår i tre år (36 månader)
 • Betalningsanmärkning gällande misskötta krediter kvarstår i tre år (36 månader)
 • Betalningsanmärkning gällande misskötta krediter visas bara för banker och kreditmarknadsbolag
 • Beslut om skuldsanering kvarstår i fem år från den dag inledandebeslutet meddelades eller om en betalningsplan sträcker sig längre än fem år, så länge avbetalningsplan pågår. Gäller beslutet skuldsanering för företagare och närstående till företagare (F-skuldsanering) kvarstår uppgiften i tre år från den dag då inledandebeslutet meddelades.
 • Ansökan om konkurs registreras på fysisk person och kvarstår händelseåret plus två år, vilket innebär att en konkursansökan som registrerats i februari 2019 tas bort den 1 januari 2022.
 • Näringsförbud kvarstår i tre år (36 månader) efter att näringsförbudet upphört

Läs mer om betalningsanmärkningar.

Vill du se om du har några betalningsanmärkningar eller när de försvinner kan du se det i Kreditkollen, läs mer och köp Kreditkollen!

Om du har en obetald skuld som blivit inskickad till Kronofogden, skickas det alltid hem ett betalningsföreläggande, till dig.

Då har du en viss tid att betala av hela skulden och därmed undvika risken att få en betalningsanmärkning registrerad. Om skulden inte betalas och registreras innan slutdatumet görs ett utslag från Kronofogden och då registreras det automatiskt en betalningsanmärkning som sedan finns kvar i tre år för en privatperson. För ett företag (AB, KB, HB) finns en betalningsanmärkning kvar i fem år. Om du inte hinner betala skulden innan slutdatum, men det är första gången du har en skuld hos Kronofogden, kan den bli lagd under sekretess. Detta betyder att den inte syns om ett företag gör en kreditupplysning på dig.

Skaffa Kreditkollen och se om du har betalningsanmärkningar!

En betalningsanmärkning kan bland annat leda till att du inte kan:

 • låna pengar från banker och kreditbolag
 • köpa på avbetalning eller på faktura
 • få ett hyreskontrakt på en bostad
 • få ett telefonabonnemang
 • ansöka om kreditkort
Laddar