Frågor och svar om riskprognos

UC Riskprognos bedömer hur stor sannolikheten är för att en person ska få betalningsproblem inom de närmaste 12 månaderna.

Riskprognosen ingår ofta i en kreditgivares beslutsunderlag när du söker ett lån eller en kredit. UC Riskprognos bygger dels på uppgifter i din kreditupplysning, dels på omfattande statistik över Sveriges invånare som är 18 år och uppåt.

Det som mäts och vägs samman i Riskprognosen är informationen i kreditupplysningen, bland annat:

  • Krediter — antal och storlek
  • Betalningsanmärkningar och andra anmärkningar
  • Inkomstuppgifter
  • Övriga uppgifter som ditt civilstånd, om du äger fastighet, kreditaktivitet etc

UC Riskprognos utgår från informationen i din kreditupplysning. För att få fram just din riskprognos jämförs och viktas uppgifterna i din kreditupplysning med Sveriges övriga invånare över 18 år.

Ja, UC Riskprognos uppdateras dagligen utifrån informationen i din kreditupplysning. Om det sker förändringar i din kreditupplysning kan det således påverka riskprognosen.

Ja, med tjänsten Kreditkollen kan du följa hur din riskprognos utvecklas över tid. Läs mer här.

UC Riskprognos bedömer hur stor sannolikheten är att du får en betalningsanmärkning inom de närmaste 12 månaderna. Alla svenskar över 18 år har sin egen riskprognos. Beräkningen bygger på de uppgifter som finns i din kreditupplysning och jämförs med övriga invånare. Även du som inte har en betalningsanmärkning kan ha en förhöjd risk att få en, beroende på hur uppgifterna i kreditupplysningen ser ut.

Laddar