7 tecken på en id-kapning

En ID-kapning kan gå till på många olika sätt. Här kommer några händelser du bör vara uppmärksam på för att upptäcka en eventuell ID-kapning, dessutom får du reda på vilken hjälp du kan få.

Kreditbedrägerier och identitetskapningar ökar i snabb takt. Varje år sker det över 120 000 ID-kapningar i Sverige. De flesta förändringar i din kreditupplysning är du själv medveten om, du har till exempel sökt bolån, skaffat ett nytt mobilabonnemang eller flyttat. Men om du börjar få brev eller telefonsamtal om tjänster du inte beställt bör du agera.

Dessa 7 punkter bör du vara uppmärksam på

1. Du får brev eller meddelande om att en kreditupplysning som du inte känner igen är tagen på dig

2. Du får telefonsamtal, e-post eller brev om varor eller tjänster som du inte har beställt

3. Du får fakturor eller inkassokrav för varor eller tjänster du inte har beställt

4. Du ser uttag och transaktioner som du inte känner igen på ditt kontoutdrag

5. Du får ansökningsblanketter om lån eller krediter som du inte har ansökt om

6. Du får avslag på lån och krediter som du själv försöker ta

7. Du får ingen post eller får meddelande om en adressändring du inte har beställt

Vid en eventuell ID-kapning kan du i vissa fall få hjälp via din hemförsäkring, men det är viktigt att du kollar vad just din hemförsäkring täcker. I många fall kan det vara att en hemförsäkring endast hjälper dig efter att brottet har begåtts. Med UC ID-skydd får du möjligheten att agera snabbt vid en ID-kapning och därmed begränsa eller till och med förhindra eventuella skador.

När någon uppgift i din kreditupplysning ändras får du ett sms eller ett mail med information, vilket gör att du snabbt kan agera. Skulle du trots detta bli utsatt för en ID-kapning finns det hjälp att få, dygnet runt, via telefonassistans och på MinUC.se. Dessutom ingår en försäkring mot eventuella kvarstående skulder efter en ID-kapning.

UC ID-Skydd

Skydda din identitet

89
kr/mån

Trygghet med UC ID-Skydd

Med UC ID-Skydd kan du känna dig trygg! Vi bevakar och meddelar om någon tar en upplysning i ditt namn eller om någon uppgift skulle ändras. Skulle du bli utsatt för ID-kapning så hjälper vi dig via vår assistans - dygnet runt och ger dig försäkring som täcker eventuellt kvarstående skuld.

ID-Skydd för hela familjen

Med UC ID-Skydd Familj så skyddar du upp till fem personer. Bjud själv in de som du tycker behöver en extra trygghet i vardagen. Skaffa ID-Skydd för hela familjen!

ID-Skydd för två

Med UC ID-Skydd Duo så skyddar du inte bara dig själv utan någon mer som du tycker om. Bjud själv in en person som du känner behöver skydda sin identitet.

Laddar