Checklista om du blir id-kapad

Även om våra sommartips tips kommer göra dig mer medveten och säkrare så kommer man tyvärr aldrig kunna skydda sig helt då bedragarna hela tiden hittar nya vägar.

Om du blivit utsatt så finns det flera saker att ta tag i. Det kommer dessutom att bli enklare och orsaka mindre skada ju snabbare du upptäcker bedrägeriet/ID-stölden. Det är en av anledningarna till att vi erbjuder UC ID-Skydd, en tjänst som kan begränsa eller till och med förhindra en ID-kapning. Du behöver också göra en polisanmälan och vid förlorade värdehandlingar kan du använda dig av tjänsten UC Förlustanmälan. Vi lägger då in en notering om att du har förlorat din ID-handling i din kreditupplysning. Läs mer om UC Förlustanmälan här.

Checklista om du blir id-kapad

  • Polisanmäl - Om någon obehörig tagit en upplysning på dig så se till att polisanmäla så fort som möjligt
  • Spärra din kreditupplysning - Spärra din kreditupplysning så fort som möjligt för att förhindra ytterligare brott
  • Kontrollera och spärra adressändring - Det är vanligt att bedragaren adressändrar dig vid ID-kapning. Kontrollera din adress hos skatteverket och spärra din adressändring. Läs mer om detta under tips två
  • Bestrid - Ring upp de företag där bedragaren har gjort en kreditupplysning och bestrid köpet.
  • Kontrollera din kreditupplysning - Kontrollera din kreditupplysning så inga upplysningar som du ännu ej upptäckt är genomförda
  • Har du UC ID-skydd så erbjuder vi hjälp dygnet runt om du blir drabbad, allt för att du ska känna dig trygg! I UC ID-skydd ingår även Onlinebevakning vilket innebär att vi kan bevaka dina personliga uppgifter på det öppna nätet, deep webb och darknet. Om dina uppgifter påträffas får du en varning via e-post eller sms och förslag på lämpliga åtgärder.

Beställ UC ID-Skydd

89 kr/månad

Vi bevakar ditt personnummer och hjälper dig hela vägen vid en ID-kapning.

Fler tips för dig

Laddar
;