Information

UCs databas har uppdaterats med 4 123 602 personers inkomstuppgifter. I tjänsterna Kreditkollen och Min Upplysning kan du se din taxerade inkomst. Se mer information.

10 tips för en bättre ekonomi

Lönen eller studiemedlet har precis kommit och du undrar redan efter första helgen, vart tog alla pengarna vägen? Men det finns sätt för att undvika samma tanke nästa månad. Det kan vara skönt att inte behöva tänka på ekonomi jämt och att ha kontroll på din ekonomi stärker dessutom din kreditvärdighet som gör att du kan ta viktiga lån och krediter.

1. Betala dina räkningar i tid

Det låter självklart och enkelt men det är lätt att glömma vilket kan resultera i tråkiga och onödiga betalningsanmärkningar som försvårar för dig att ta lån.

2. Börja buffertspara

Javisst, det låter lite torrt och tråkigt, men vad skönt att ha pengar när olyckan är framme. Hål i tanden, eller plomben som ramlat ut. Diskmaskinen som slutat fungera eller skärmen på datorn som spruckit.

3. Spara först och köp sen

Det verkar kanske smart att köpa på avbetalning och att sprida utgifterna kanske du tänker när du står där i affären, men avbetalning är alltid dyrare med hög ränta och kreditavtalen kan ligga kvar lång tid, även om du betalat av din kredit, vilket påverkar din kreditvärdighet.

4. Lägg dina betalningar på autogiro

Missa inte dina räkningar så du får påminnelseavgifter eller ännu värre en betalningsanmärkning. Dessutom ger autogiro dig en överblick över dina fasta utgifter och du lär dig känna igen dem och kan lätt följa förändringar.

5. Undvik sms-lån och andra snabba lån

Det är lätt att tänka att det gäller en liten summa. Problemet är att summan alltid växer med avgifter och räntor. Det snabba och lilla köpet blir därför ofta en tråkig och dyr affär som bidrar till sämre kreditvärdighet för dig.

6. Jämför bolån

Bolånet är för många det största lånet. Jämför därför regelbundet bolån hos olika banker och byt om du måste, det är inte så svårt. Utan betalningsanmärkningar och med få krediter kan du förhandla om en låg ränta. Fundera på om du vill känna dig trygg med en fast utgift varje månad eller om du har marginal och kan ha rörlig ränta.

7. Minska dina klick på nätet

Ta kontroll över dina köp på nätet. Det går så snabbt och smidigt att näthandla, bara någon minut och ett klick bort så är det klart, men det är lätt att du ångrar dig efteråt när fakturan kommer. Glöm inte heller att varje gång du handlar mot faktura görs det en kreditupplysning på dig.

8. Klipp ett kreditkort

Att ha ett kreditkort är bra men behöver du flera? När du handlar på kredit tillkommer både ränta och avgifter och kanske skaffade du ett eller flera kreditkort av bara farten för att samla poäng till resor eller annat. Dessutom kostar de pengar.

9. Välj rätt mobilabonnemang

Är det frestade med den senaste mobiltelefonen med flera gigabyte, bra kamera och häftiga funktioner? Nästan alla har en mobiltelefon idag, men är din mobiltelefon anpassad efter just dina behov?

10. Tacka nej till produktförsäkringar

När du handlar till exempel en dator, tv:n eller glasögon kan du få frågan om du vill köpa till en produktförsäkring. Oftast behöver du inte det. Din hemförsäkring och varans garanti räcker långt och försäkringarna är ofta onödigt dyra.

Kreditkollen

Ingen bindningstid!

49
kr/mån
Laddar