Låt inte köpen bli ett svart hål i din plånbok

För vissa kan kampanjer och erbjudanden innebära genomtänka köp av varor till ett billigare pris. Men för många blir det även spontana och mindre nödvändiga köp som hamnar i kundkorgen. Så hur håller du i plånboken när frestelsen för en ny mobiltelefon, kläder eller andra produkter lockar?


Här är 7 tips som hjälper dig att undvika vanliga fallgropar i din ekonomi:

 1. Har du råd att köpa produkten? 
  Kanske inte den roligaste frågan, men den viktigaste. Även om företag erbjuder en avbetalningsplan så blir det en ökad utgift för dig varje månad. Köper du dessutom fler produkter på avbetalning kan många små utgifter resultera i en stor. Och glöm inte bort de löpande utgifter du redan har, till exempel telefonabonnemang, försäkringar, gymmedlemskap och Netflix. Börja med att skriva ner alla dina utgifter för att få en överblick över vad du betalar varje månad och fundera på om du har råd att öka utgifterna.

 2. Köper du nytt för att du behöver det eller för att det är roligt? 
  Vem lockas inte av de nya funktioner som kommer med en ny TV, dator eller mobil? Men förvånansvärt få utnyttjar alla funktioner i sina befintliga enheter. Testa istället att lära dig alla funktioner på dina befintliga produkter och få ut det mesta av dessa innan du köper en ny.

 3. Är behovet inte akut? Vänta in en ny kampanjperiod 
  Priserna på ny teknik faller ganska snabbt och företag inom till exempel mode- och sminkindustrin har återkommande kampanjperioder. Så med stor sannolikhet kommer nya erbjudanden att komma.

 4. Försäkra inte nya produkter som täcks av andra försäkringar 
  I många fall erbjuds du att lägga till en billig försäkring för din nya produkt ifall du till exempel skulle råka ha sönder den. Tänk på att dina produkter redan vara skyddade av din hemförsäkring! Kolla upp vad din hemförsäkring täcker innan du tecknar nya försäkringar.

 5. Ta inte sms-lån och undvik dyra avbetalningar 
  Även en billig produkt kan bli dyr om du behöver betala ränta på avbetalningarna. Spara ihop pengarna först och betala hela kostnaden direkt om du har möjlighet. Ta inte sms-lån eller andra snabba krediter! Det är lätt att tänka att det bara gäller en liten summa. Problemet är att summan alltid växer med avgifter och räntor. Det snabba och lilla köpet blir därför ofta en dyr affär som kan bidra till en sämre privatekonomisk situation för dig.

 6. Var beredd på överraskningar i livet
  Det finns aldrig ett bra tillfälle för din bil, tvättmaskin, kylskåp eller annat viktigt att gå sönder. Kom ihåg att du måste ha ekonomiska möjligheter att kunna reparera dessa! 

 7. Har du en faktura som du inte har möjlighet att betala?
  Kontakta företaget du handlat från omedelbart och förklara situationen. Kanske kan ni lägga upp en plan för avbetalning tillsammans? Har du problem med skulder kan du även kontakta budget- och skuldrådgivningen i din hemkommun. De kan hjälpa dig och ge praktiska råd kring din ekonomiska situation. Att få hjälp av budget- och skuldrådgivningen är helt kostnadsfritt. Du hittar kontaktuppgifter på Hallå Konsument och hos din hemkommun.  

Kreditkollen

Med Kreditkollen kan du följa ditt UC-Score och se hur din kreditvärdighet utvecklas över tid. Du kan sätta upp sparmål, se dina samlade lån och krediter och får obegränsad tillgång till din Upplysning.

Läs mer om våra tips kring privatekonomi här:

Laddar
;