Låt inte köpen bli ett svart hål i din plånbok

Artiklar & Kunskap

För vissa kan kampanjer och erbjudanden innebära genomtänka köp av varor till ett billigare pris. Men för många blir det även spontana och mindre nödvändiga köp som hamnar i kundkorgen. Så hur håller du i plånboken när frestelsen för en ny mobiltelefon, kläder eller andra produkter lockar? Här är 7 tips som hjälper dig att undvika vanliga fallgropar i din ekonomi.

  • Planera dina köp i förväg
    Det är lätt att lockas av olika erbjudanden, men försök undvika spontanköpen! Genom att planera dina inköp i förväg blir det lättare att hålla dig till genomtänkta köp som du faktiskt behöver. Kanske kan du till och med börja fundera på julklappar redan nu? Perfekt tillfälle att bocka av några av dem på listan, på så sätt undviker du stress vid julhandel och kanske lyckas få dem till bättre pris.                                                                               
    Om det är så att du ändå får upp ögonen för något nytt – sov på saken, eller avvakta en stund. Vid mer eftertanke kan köpsuget ha dämpats.

  • Tänk efter innan du tar snabblån
    Lockande priser gör att det blir ännu mer frestande att ta lån till något du vill ha, som du kanske inte har pengar till än. Viktigt när man tar ett lån är att ha koll på vad det kommer att kosta dig varje månad, oavsett hur stort lånet är.                                                             

    Fundera på hur det kommer att påverka din ekonomi under lånetiden? Mindre lån kan kännas som små summor, men ofta har snabblån såsom sms-lån eller blancolån höga räntor som kan kosta dig mycket i slutändan. För många kan snabblån även innebära onda spiraler som gör att de behöver ta fler lån för att lösa dem. Tänk därför till innan du tar ett lån du kanske inte har råd med.

  • Försäkra inte nya produkter som täcks av andra försäkringar 
    I många fall erbjuds du att lägga till en billig försäkring för din nya produkt ifall du till exempel skulle råka ha sönder den. Tänk på att dina produkter redan vara skyddade av din hemförsäkring! Kolla upp vad din hemförsäkring täcker innan du tecknar nya försäkringar.

  • Gör en inköpsbudget
    Innan ett köp är det bra att fundera över om du köper något för att det finns ett behov eller för att du bara vill ha det. Kanske köper du bara för att det är billigt? Tänk en extra gång om det verkligen behövs eller kommer att komma till användning. Självklart kan man unna sig ibland, men då är det viktigt att först skaffa koll på om du faktiskt har råd. Se över hur din ekonomi kommer att se ut efter köpet, väg in andra kommande utgifter och försäkra dig sedan om att din ekonomi klarar av det.  
  • Undvik dyra avbetalningar 
    Även en billig produkt kan bli dyr om du behöver betala ränta på avbetalningarna. Spara ihop pengarna först och betala hela kostnaden direkt om du har möjlighet. Problemet med avgifter och räntor är att summan växer och blir större. Det snabba och lilla köpet blir därför ofta en dyr affär som kan bidra till en sämre privatekonomisk situation för dig.

  • Skapa dig en buffert för framtiden
    Var beredd på överraskningar i livet. Det finns aldrig ett bra tillfälle för din bil, tvättmaskin, kylskåp eller annat viktigt att gå sönder. Kom ihåg att du måste ha ekonomiska möjligheter att kunna reparera dessa. Kom även ihåg att julen snart är här med eventuella utgifter som den kan innebära!

  • Har du en faktura som du inte har möjlighet att betala?
    Kontakta företaget du handlat från omedelbart och förklara situationen. Kanske kan ni lägga upp en plan för avbetalning tillsammans? Har du problem med skulder kan du även kontakta budget- och skuldrådgivningen i din hemkommun. De kan hjälpa dig och ge praktiska råd kring din ekonomiska situation. Att få hjälp av budget- och skuldrådgivningen är helt kostnadsfritt. Du hittar kontaktuppgifter på Hallå Konsument och hos din hemkommun. 

    Läs mer om betalningsanmärkningar och när det uppstår.
Laddar