Minska risken för sommarens ID-kapningar

Vi ger dig våra bästa tips!

Identitetsstöld är idag ett mycket vanligt brott och över 121 000 svenskar drabbas varje år enligt polisens statistik. Tvärtemot många av oss andra tar bedragarna inte semester under sommaren. Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragarna passar på att ta kontroll över din identitet när du är bortrest en längre tid över sommaren. 

Men det finns sätt att skydda dig och vi på UC har tagit fram några bra knep på hur du minskar risken att bli ID-kapad i sommar:

1. Håll koll på din kreditupplysning

Genom att hålla på koll på din kreditupplysning kan du snabbt agera om någon exempelvis försöker ta ett lån eller handla på kredit i ditt namn.

Läs mer om hur du håller koll på din kreditupplysning

2. Spärra obehörig adressändring

Att få hem en kreditupplysning som du inte känner igen och som är tagen av ett företag som du inte har varit i kontakt med är ofta en första signal om att något är fel.

Läs hur du kan spärra obehörig adressändring

3. Lås dina profiler i sociala medier

Du känner säkert igen det. Du sitter på Facebook eller Instagram och ser vänner som tar bilder från sin semester, visst ser det härligt ut? Det tycker vi med. Däremot så bör du låsa dina profiler i sociala medier så att bara dina vänner kan se dina bilder.

Läs vårt tips om sociala medier i sommar

4. Kolla ditt kontoutdrag regelbundet

Att ha koll på sina kontoutdrag är inte bara ett bra sätt att se hur mycket du har spenderat vid den närliggande glasskiosken senaste tiden utan också för att upptäcka eventuella transaktioner du vet med dig att du själv inte står för.

Läs mer om varför du bör hålla koll på dina kontoutdrag

5. Var försiktig med personuppgifter

Hur många gånger har du högt sagt ditt personnummer i butiken för att få poäng i en kundklubb? Kanske skrivit ditt personnummer i en chatt med en kompis eller slängt ett papper med dina personuppgifter i en offentlig papperskorg? Ditt personnummer är en värdehandling och något som du därför bör vara mycket mer försiktig med.

Läs mer hur du skyddar dina personuppgifter

6. Ha uppsikt över din dator och surfa säkert

Hur många gånger har du högt sagt ditt personnummer i butiken för att få poäng i en kundklubb? Kanske skrivit ditt personnummer i en chatt med en kompis eller slängt ett papper med dina personuppgifter i en offentlig papperskorg? Ditt personnummer är en värdehandling och något som du därför bör vara mycket mer försiktig med.

Läs hur du surfar säkrare i sommar

7. Håll koll på dina värdehandlingar

Eftersom personuppgifter är känslig information så är det viktigt att hålla uppsikt över ID-kort, pass eller kreditkort när du är ute och reser. Många av oss håller ofta hårt i handväskan eller plånboken när vi går på stan för att undvika ficktjuvar men vad händer med ditt pass som ligger på hotellrummet?

Läs hela tipset om värdehandlingar

8. Checklista om du blir id-kapad

Även om dessa tips kommer göra dig säkrare så kommer man tyvärr aldrig kunna skydda sig helt då bedragarna hela tiden hittar nya vägar. Här är en checklista som är bra att ha om du skulle bli id-kapad.

Checklista om du blir ID-kapad

Sommarkampanj!

Kampanj: UC ID-Skydd

69 kr/månad (ord. 89 kr/mån)

Med UC ID-Skydd minskar du risken tt bli drabbad av ID-kapning och kan snabbt agera om någon försöker kapa din identitet. Blir du trots allt drabbad hjälper vi dig hela vägen - dygnet runt! Dessutom så får du fri tillgång till både vår Bedrägerispärr och Soärrservice för stulna eller borttappade ID-handlingar.

Just nu får du vårt ID-Skydd för endast 69 kr/mån (ord. 89 kr/mån)

Beställ idag

Det är enkelt att kapa någons identitet. Många bedrägerier börjar med en adressändring eller att någon vittjar din brevlåda. Förövaren får kontroll över din post och sedan är det lätt att beställa kreditkort, teckna abonnemang, handla mot faktura eller ta lån i ditt namn.

Blir du utsatt för en ID-kapning är det viktigt att agera snabbt – då har du chans att begränsa eller till och med förhindra skadorna. Med UC ID-Skydd får du sms eller epost om någon till exempel ändrar din folkbokföringsadress eller försöker ta ett lån eller handla på kredit i ditt namn. Blir du trots allt utsatt för en ID-kapning hjälper vi dig - dygnet runt.

Beställ UC ID-Skydd här.

Läs mer
Laddar