Säg inte ditt personnummer högt i butiken

Hur många gånger har du högt sagt ditt personnummer i butiken för att få poäng i en kundklubb? Kanske skrivit ditt personnummer i en chatt med en kompis eller slängt ett papper med dina personuppgifter i en offentlig papperskorg? Ditt personnummer är en värdehandling och något som du därför bör vara mycket mer försiktig med.

Med ett personnummer som hamnat i fel händer kan en bedragare idag göra mycket skada. Bedragaren kan exemeplvis utföra handlingar så som adressändring, ta lån eller genomföra köp av produkter på avbetalning i någon annans namn. Det är därför väldigt viktigt att man är försiktigt med att lämna ut dessa uppgifter.

Ett väldigt vanligt scenario är att du i butiken får frågan om ditt personnummer för kundklubbspoäng eller liknande, tänk på att i dessa situationer inte säga det högt, speciellt inte om det är mycket folk i närheten, man vet aldrig vem som kan snappa upp det.

Det är mycket bättre, och oftast lättare för personen bakom kassan, att lämna fram ditt ID-kort eller kanske skriva ner det på en lapp och lämna till kassabiträdet så slipper du tänka på vem som står i närheten och lyssnar. Detta gäller så klart även kortnummer, pinkoder till kreditkort, portkoder eller passnummer, tänk en extra gång på vad du säger högt.

Tänk också till en extra gång till vem och i vilken situation som du lämnar ut ditt personnummer. Har personen i fråga verkligen behov av att veta det?  Behandla ditt personnummer som du behandlar ditt kreditkort eller annan värdehandling så kommer du vara mycket säkrare. Detta är självklart bara ett av många sätt som en bedragare kan komma över ett personnummer men det är ändå viktigt att göra vad man kan för att inte underlätta för en bedragare.

Beställ UC ID-Skydd

69 kr/månad

Vi bevakar ditt personnummer och hjälper dig hela vägen vid en ID-kapning.

Fler tips för dig

Hej👋
Vad kan jag hjälpa dig med?😊

Laddar
;