Ha uppsikt över din dator och surfa säkert

Vår värld blir ständigt mer digital och våra uppgifter allt mer öppna. På din dator och i dina olika konton på sajter så finns det ofta väldigt mycket information som kan vara skadlig om den hamnar i fel händer. Det är därför viktigt att du tänker på var och i vilka nätverk/WiFi som du använder dina enheter samt att du säkerställer att webbplatsen där du lämnar information är säker och använder HTTPS.

I en digital värld så ställs vi inför helt nya problem och risker. Idag behöver en bedragare endast tillgång till din dator eller sociala mediekonton för att orsaka stor skada för dig. På semestern blir detta extra viktigt. Om du har med dig en dator eller mobil på semestern bör du ha ständig uppsikt över den på exempelvis kaféer och i hotellobbys etc. Blir datorn stulen eller kapad så finns risken att någon kan köpa saker via den om din webbläsare sparat kortuppgifter eller om du har sparat känsliga dokument med personuppgifter och liknande. Det finns även fall där personer med hjälp av en USB-sticka eller en länk som du klickat på har infekterat datorer med virus som sedan plockar upp känslig information eller till och med det du skriver på ditt tangentbord.

Ett annat problem som blir allt vanligare är att bedragaren plockar upp uppgifter som du skickar över internet via en osäker anslutning. Denna risk minskar avsevärt om hemsidan som du surfar på är krypterad och använder så kallad HTTPS, en säker anslutning. Detta är något som stora aktörer som exempelvis Google rekommenderar och något som de flesta webbläsare idag indikerar med ett hänglås framför webbadressen.

Tänk därför till en extra gång innan du lämnar dina personuppgifter digitalt, har hemsidan inte ett hänglås i adressen eller sitter du på en anslutning som är helt öppen (exempelvis hotellobby eller café) så bör du kanske undvika att skriva personnummer eller kortinformation.

Bedragare hämtade ut mobiltelefoner i Sofis namn

Sofi blev utsatt för ID-kapning under fyra månaders tid. Efter mycket frustration och arbete spärrade hon sitt personnummer hos UC för att få ett slut på problemet 

Läs Sofis berättelse

Hej👋
Vad kan jag hjälpa dig med?😊

Laddar
;