Sålt lägenhet – glöm inte det tråkiga

Artiklar & Kunskap

Har du sålt en bostadsrätt? Hoppas du fick betalt som du hade tänkt dig. I så fall säger vi grattis! Men innan du lägger bostadsaffären bakom dig behöver du fundera på något så tråkigt som vinstskatt. Och på vilka avdrag du kan göra för att hålla den så låg som möjligt. Kanske kan du också få uppskov med skatten när du nu går vidare i bostadskarriären.

Blev priset för din bostadsrätt högre än vad du själv gav för den betyder det att du gjort en vinst. Den vinsten måste du betala skatt på. Just nu ligger vinstskatten på cirka 22 procent. I den här artikeln kommer du att få tips om vilka avdrag du kan göra för att  minimera vinstskatten. Vi kommer också att gå igenom hur du beräknar din vinstskatt och vilka regler som gäller för att få uppskov.

Deklarera vinstskatt

När du säljer en bostadsrätt ska du deklarera försäljningen året efter att du och den nya ägaren skrev under köpekontraktet. Det är kontraktsskrivningen som är avgörande. Om ett årsskifte hann passera innan den nya ägaren tillträdde spelar ingen roll. Samma år som du deklarerar ska du betala in vinstskatten. Om du vill vara på den säkra sidan kan du göra en fyllnadsbetalning till ditt skattekonto. På så sätt riskerar du inte att behöva betala kostnadsränta.

Vad kan du dra av?

Det finns flera typer av kostnader du kan göra avdrag för när du deklarerar försäljningen. Ju mer du kan dra av desto lägre blir vinstskatten. Så tänk efter noga så du inte missar något.

Du kan bland annat göra avdrag för följande:

Grundförbättringar

Hit räknas bland annat:

  • Om- eller tillbyggnad. Ombyggnad innebär att du ändrar byggnadens konstruktion, planlösning eller funktion. Tillbyggnad betyder förändringar som gör lägenheten större.
  • Installation av utrustning som inte fanns i lägenheten tidigare. Eller om du byter ut utrustning eller material mot något som är av högre standard och därmed ökar värdet på lägenheten. Till exempel om du rivit ut plastgolvet och istället lagt ett parkettgolv i vardagsrummet.

Du har möjlighet att göra avdrag för grundförbättringar som utförts efter 1974. Men du bara får göra avdrag om det är du som betalat. Inte om det är bostadsrättsföreningen som svarat för kostnaderna.

Kostnader för förbättringar och underhåll

Om du har bytt vitvaror eller badrumsporslin, tapetserat eller gjort andra typer av underhåll kan du göra avdrag. Men bara för den del av kostnaden som gjort att lägenheten är i bättre skick än när du köpte den. Ersätter du ditt havererade frysskåp med ett begagnat kan du till exempel glömma avdrag. Och du får bara dra av för reparationer och underhåll som gjorts från året du köpte lägenheten och fem år framåt. Också i det här fallet måste det vara du själv som stått för kostnaderna, och kostnaderna måste ha uppgått till minst 5 000 kronor det år de gjordes.

Försäljningskostnader

Exempel på försäljningskostnader är:

  • Mäklararvode
  • Kostnader för annonsering
  • Homestyling
  • Besiktningskostnad
  • Kostnad för dolda fel-försäkring

Beräkna vinstskatten

Först måste du räkna ut vinsten. Den får du genom att dra summan du betalade för lägenheten när du köpte från priset du fick när du sålde. Låt säga att du köpte den för 1 miljon kronor och nu just har sålt för 1,5 miljoner. Då blir vinsten en halv miljon – före avdrag.

Fick du lägenheten i arv eller gåva, eller i en bodelning, är det den tidigare ägarens inköpspris du ska räkna med. Om lägenheten är köpt före 1974 är det andra regler som gäller. Då ska du ange ett värde som motsvarar bostadsrättens andel av bostadsrättsföreningens behållna förmögenhet vid ingången av 1974 multiplicerat med 1,5. Den uppgiften kan du få av bostadsrättsföreningens förvaltare.

Tillbaka till räkneexemplet. I ditt fall utgår vi alltså från en vinst på 0,5 miljon kronor. Från den summan ska du dra:

  • Försäljningskostnader.
  • Kostnader för grundförbättringar.
  • Kostnader för förbättring och underhåll.
  • Eventuellt kapitaltillskott som du gjort till bostadsrättsföreningen.
  • Lägenhetens andel av föreningens inre reparationsfond vid försäljningen.

Därefter lägger du till:

  • Bostadsrättens andel av den inre reparationsfonden vid tidpunkten för ditt köp av lägenheten.
  • Eventuell återföring av uppskov. Återföring är aktuell om du före köpet skjutit upp skatten för vinst från försäljning av en tidigare bostad.

På summan du får kvar efter avdrag och tillägg ska du betala cirka 22 procent i skatt.

Kan du få uppskov med skatten?

Kommer du att köpa en ny bostadsrätt, eller kanske en villa, att bo vidare i har du möjlighet att begära uppskov med vinstskatten. I så fall kan du investera hela vinsten i den nya bostaden och skatta först när du i framtiden säljer den.

För att du ska få uppskov måste uppskovsbeloppet vara minst 50.000 kronor eller lika mycket per delägare om du ägde lägenheten tillsammans med någon annan.

Du måste också ha bott permanent i lägenheten i minst ett år före du och köparen skrev på försäljningskontraktet. Du får alltså inte ha flyttat ut innan ni satte era signaturer på pränt. Skulle det förra kravet inte vara uppfyllt kan du ändå få uppskov om du har bott i lägenheten sammanlagt minst tre år av den senaste femårsperioden.

Det finns också regler om hur lång tid det får gå mellan försäljningen av lägenheten ock köpet av den nya bostaden. Ett annat krav är att både bostaden du säljer och den du köper ska vara en permanentbostad i Sverige eller EES-området. Dit räknas, förutom länderna i EU, Norge, Island och Lichtenstein.

Det var det tråkiga i ett nötskal. När du checkat av punkterna i den här guiden är du redo att ta sats mot ditt nya boende. Nu väntar det roliga! Lycka till!

Laddar