6 saker att tänka på inför bostadsköp

Artiklar & Kunskap

Äntligen är det dags för dig att köpa bostad. Kanske är det din första? Oavsett är det alltid speciellt och spännande att tänka på allt kul du kommer att ha i lägenheten och vilken inredning du ska ha. För att lägenhetsköpet ska bli så bra som möjligt och för att slippa onödig oro för att du missar något behöver du förbereda dig.

1. Gör en bolånekalkyl

Det allra första du behöver göra innan du tar steget är att göra en bolånekalkyl. Hur ser dina inkomster och utgifter ut? Är du sambo eller gift? De flesta bankerna erbjuder en tjänst för bolånekalkyl på sina hemsidor. Med hjälp av den kan du se hur mycket du får låna och vad du har råd att köpa.

Titta på priserna i de områden du vill bo, dyrast är att köpa bostad i Stockholms innerstad. Räkna sedan ut din kontantinsats, du behöver själv betala minst 15 procent av bostadsrättens pris. När du vet ditt lånebelopp kan du prova att räkna ut räntekostnaden. Här är det bra att prova att räkna med olika räntesatser så att du ser hur din kostnad förändras om räntan går upp.

Enligt de nya amorteringsreglerna ska du även amortera ca 1-2 procent på lånet om lånet överstiger 50 procent av bostadens marknadsvärde. Glöm heller inte att du betalar en avgift varje månad till bostadsrättsföreningen utöver ränta och amorteringar.

2. Ansök om lånelöfte

Nu har du kommit fram till hur högt bolån du kan få, vad din bostadsrätt får kosta och hur stora utgifter för bostaden som din ekonomi klarar av. Det är dags att kontakta banken för att få ett lånelöfte som är ett förhandsbesked från banken som visar hur mycket du får låna. Det kostar inget att få ett lånelöfte och är inte bindande.

Lånelöftet brukat gälla i sex månader och baseras på din ekonomi. Lånelöfte ger dig en bild hur dina ekonomiska ramar ser ut inför budgivningen.

3. Läs på om föreningen

Att gå på visningar är kanske den roligaste delen av allt och nu är du nära ett bostadsköp. Många visningar är på helgen, vissa är öppna, andra behöver du boka in dig på. Väl på plats, se dig noga omkring, ta prospektet så att du kan läsa hemma i lugn och ro och ställ många frågor till mäklaren.

Det är lätt att hänföras över detaljer i lägenheten men försök se bortom dessa. Uppfyller lägenheten din kravlista? Vad kan du kompromissa med? Glöm inte att du har undersökningsplikt. Du kan inte komma efter ett köp och få ersättning för ett fel som du borde ha upptäckt på visningen. Efter visningen kan du titta på statistik och jämföra slutpriser på andra lägenheter i området. Ta dig också tid att läsa på om bostadsrättsföreningens ekonomi och stadgar.

4. Sätt en maxgräns för budgivningen

Du har bestämt dig och du lägger ett bud. Det absolut viktigaste innan du lägger ett bud är att bestämma var din maxgräns för budgivningen går. Håll dig till det, glöm inte summan i lånelöftet även när budgivningen drar iväg och du övermannas av dina känslor för lägenheten.

En budgivning kan vara en känslomässig berg- och dalbana, var förberedd på det. Du kan lämna bud både muntligt och skriftligt. Budet är inte bindande förrän du skrivit på kontraktet.

5. Se till att ha handpenningen klar

När du vunnit budgivningen ska du kontakta din bank som gör en bedömning av bostaden och omvandlar lånelöftet till en ansökan om bolån och tar en kreditupplysning på dig. I samband med köpet ska du betala en handpenning som brukar vara 10 procent av köpeskillingen. Innan du skriver under köpekontraktet, läs noga igenom alla delar.

6. Samla din ekonomi hos banken för bättre ränta

När banken bestämmer räntan utgår de ifrån en snittränta men du kan alltid förhandla med banken om räntan. Du behöver visa för banken att du är en värdefull kund. Kan du lägga fler av dina åtaganden i banken, till exempel sparande, pensionssparande och försäkringar?

Nu hoppas vi att du känner dig trygg inför ditt bostadsköp! Och glöm inte att ha koll på ditt UC-Score med hjälp av Kreditkollen!

Laddar