Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en registrerad notering hos kreditupplysningsföretagen, om att din betalningsförmåga är opålitlig. Du kan får en betalningsanmärkning vid en obetald skuld eller en räkning som inte har betalats i tid.

Om du har fått en betalningsanmärkning påverkar det din kreditvärdighet negativt. Detta kan i sin tur göra att du får det svårare att beviljas lån, krediter och avbetalningar.

Har jag betalningsanmärkning?

Du kan enkelt se ifall du har några betalningsanmärkningar med antingen Kreditkollen eller Min Upplysning – din egen kreditupplysning. Där får du även reda på när din betalningsanmärkning försvinner. Ingen UC tas när du tar en kreditupplysning på dig själv.

Om du gjort en kreditupplysning och ser att du har en betalningsanmärkning, kan du med hjälp av Kreditkollen sätta upp mål och utmaningar för att inte hamna i samma situation igen.

Går det att ta bort en betalningsanmärkning?

UC kan i vissa fall ta bort en felaktig anmärkning. Ditt påstående behöver dock kunna styrkas med någon typ av handling.  Skicka ditt ärende till: utredningen@uc.se

Du kan dock inte själv göra något åt att du har en betalningsanmärkning, mer än att faktiskt tänka på att betala dina räkningar i tid. Ett enkelt sätt att göra det på, är att ansöka om autogiro på samtliga månadskostnader. På så sätt slipper du tänka på räkningar, eller fakturor då allt sköts automatiskt varje månad. 

Vad innebär skuldsanering?

Skuldsanering innebär att man kan betala en andel av skulderna i ett antal år. För att få beviljad skuldsanering ansöker man hos Kronofogdemyndigheten som gör en bedömning och antingen beviljar eller nekar skuldsaneringen. Om din skuldsanering blir beviljad registreras det som en anmärkning i 5 år.

Om du vill ta reda på mer information gällande skuldsanering och vad du kan göra, gå in på Kronofogdens hemsida.

När försvinner en anmärkning för en privatperson

En betalningsanmärkning på en privatperson försvinner efter tre års tid. Vill du se exakt när din betalninsganmärkning försvinner kan du göra det genom att köpa Min Upplysning - din egen kreditupplysning för 39 kr!

Ingen UC tas om du tar en kreditupplysning på dig själv.

När uppstår en betalningsanmärkning?

Du får en betalningsanmärkning om du inte betalar dina fakturor, räkningar eller lån i tid. Då gör Kronofogdemyndigheten ett utslag för en obetald skuld och kreditupplysningsföretag gör då en anmärkning – även kallad betalningsanmärkning.

Innan en betalningsanmärkning registreras skickas det först ut en ansökan om betalningsföreläggande till kunden som måste betalas inom en viss tid. Om skulden blir betald och registrerad hos kronofogdemyndigheten innan förfallodatumet, registreras skulden inte som en betalningsanmärkning. Om den inte blir betald får du en betalningsanmärkning som finns registrerad i din kreditupplysning i 3 år.

Konsekvenserna av en betalningsanmärkning kan bland annat leda till att du inte kan:

  • låna pengar från banker och kreditbolag
  • köpa på avbetalning eller på faktura
  • få ett hyreskontrakt på en bostad
  • få ett telefonabonnemang
  • ansöka om kreditkort


Skaffa Kreditkollen och se om du har betalningsanmärkningar!

Laddar