Betalningsanmärkning

Det enklaste sättet att ta reda på om du har några betalningsanmärkningar är att beställa Min Upplysning, din egen kreditupplysning. Eller att skaffa Kreditkollen - då har du obegränsad med tillgång till din kreditupplysning och mycket mer.

 

Vad är en betalningsanmärkning?

Om du har fått en betalningsanmärkning påverkar det din kreditvärdighet negativt, då du inte har betalat dina räkningar eller fakturor i tid. Det blir då en registrerad notering hos kreditupplysningsföretagen om att din betalningsförmåga är opålitlig, och påverkar dina framtida frågor kring lån och avbetalning.

Du kan inte själv göra något åt att du har en betalningsanmärkning, mer än att faktiskt tänka på att betala dina räkningar i tid. Ett enkelt sätt att göra det på, är att ansöka om autogiro på samtliga månadskostnader. På så sätt slipper du tänka på räkningar, eller fakturor då allt sköts automatiskt varje månad.

Om du gjort en kreditupplysning och ser att du har en betalningsanmärkning, kan du med hjälp av Kreditkollen sätta upp mål och utmaningar för att inte hamna i samma situation igen. Du kan anta ett mål som att exempelvis inte ta några fler krediter eller lån som på så sikt kan förbättra din privatekonomi. Skaffa Kreditkollen här!

Kreditkollen

Ingen bindningstid!

49
kr/mån

När blir jag av med min betalningsanmärkning?

Det finns två olika typer av skulder, allmänna mål och enskilda mål. Allmänna mål är statliga skulder, exempelvis, CSN, parkeringsbot, TV & radio tjänst m.m.

Enskilda mål gäller privatskulder som man har till enskilda personer och företag. Till exempel kontokortsskulder, banklån och hyresskulder. Det betyder att du mottagit en faktura som du inte har betalat, som slutligen skickats till Kronofogdemyndigheten.

Om du mottar ett brev från Kronofogdemyndigheten kallat ”ansökan om betalningsföreläggande” betyder det inte att du har fått en betalningsanmärkning. Ett betalningsföreläggande ger kunden en sista chans att betala av hela skulden, om den dock inte blir betald i tid gör Kronofogdemyndigheten ett utslag och det är då en betalningsanmärkning registreras hos kreditupplysningsföretagen. En betalningsbetalningsanmärkning hos en privatperson är registrerad i 3 år.

Handlar det däremot om skuldsanering, är betalningsanmärkningen kvar i 5 år.

Du kan se om du har några betalningsanmärkningar och när de försvinner i Kreditkollen här!

 

Har jag betalningsanmärkning?

Du kan enkelt se ifall du har några betalningsanmärkningar med Kreditkollen. Där får du även reda på när din betalningsanmärkning försvinner, om du har någon.

 

När får man betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning blir registrerad hos kreditupplysningsföretagen när Kronofogdemyndigheten gör ett utslag för en obetald skuld. Det skickas först ut en ansökan om betalningsföreläggande till kunden som måste betalas inom en viss tid. Om skulden blir betald och registrerad hos kronofogdemyndigheten innan förfallodatumet, registreras skulden inte som en betalningsanmärkning. Om den inte blir betald får du en betalningsanmärkning som finns registrerad i din kreditupplysning i 3 år.
Konsekvenserna av en betalningsanmärkning kan bland annat leda till att du inte kan:

  1. låna pengar från banker och kreditbolag
  2. köpa på avbetalning eller på faktura
  3. få ett hyreskontrakt på en bostad
  4. få ett telefonabonnemang
  5. ansöka om kreditkort

 

Om skuldsanering

Om man har tagit på sig för stora skulder att betala själv kan man ansöka om skuldsanering. Detta innebär att man kan betala en andel av skulderna i ett antal år. För att få beviljad skuldsanering ansöker man hos kronofogdemyndigheten som gör en bedömning och antingen beviljar eller nekar skuldsaneringen. Om din skuldsanering blir beviljad registreras det som en betalningsanmärkning i 5 år.

Om du vill ta reda på mer information gällande skuldsanering och vad du kan göra, gå in på Kronofogdens hemsida här.

Allt om kreditvärdighet

Hej👋
Vad kan jag hjälpa dig med?😊

Laddar
;