Betalningsanmärkning

Det enklaste sättet att ta reda på om du har några betalningsanmärkningar är att beställa Min Upplysning, din egen kreditupplysning. Eller att skaffa Kreditkollen - då har du obegränsad med tillgång till din kreditupplysning och mycket mer.

 

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en registrerad notering hos kreditupplysningsföretagen, om att din betalningsförmåga är opålitlig. Du kan får en betalningsanmärkning vid en obetald skuld eller en räkning som inte har betalats i tid.

Om du har fått en betalningsanmärkning påverkar det din kreditvärdighet negativt. Detta kan i sin tur göra att du får det svårare att beviljas lån, krediter och avbetalningar. Läs mer om konsekvenserna samt när får man en betalningsanmärkning här!

Har jag betalningsanmärkning?

Du kan enkelt se ifall du har några betalningsanmärkningar med antingen Kreditkollen eller Min Upplysning – din egen kreditupplysning. Där får du även reda på när din betalningsanmärkning försvinner. Ingen UC tas när du tar en kreditupplysning på dig själv.

Om du gjort en kreditupplysning och ser att du har en betalningsanmärkning, kan du med hjälp av Kreditkollen sätta upp mål och utmaningar för att inte hamna i samma situation igen.

Kan man ta bort en betalningsanmärkning?

UC kan i vissa fall ta bort en felaktig betalningsanmärkning. Ditt påstående behöver dock kunna styrkas med någon typ av handling.  Skicka ditt ärende till: utredningen@uc.se

Du kan dock inte själv göra något åt att du har en betalningsanmärkning, mer än att faktiskt tänka på att betala dina räkningar i tid. Ett enkelt sätt att göra det på, är att ansöka om autogiro på samtliga månadskostnader. På så sätt slipper du tänka på räkningar, eller fakturor då allt sköts automatiskt varje månad. Du kan läsa mer om när försvinner betalningsanmärkning här.

Om man har tagit på sig för stora skulder att betala själv kan man ansöka om skuldsanering.

Skuldsanering innebär att man kan betala en andel av skulderna i ett antal år. För att få beviljad skuldsanering ansöker man hos kronofogdemyndigheten som gör en bedömning och antingen beviljar eller nekar skuldsaneringen. Om din skuldsanering blir beviljad registreras det som en betalningsanmärkning i 5 år.

Om du vill ta reda på mer information gällande skuldsanering och vad du kan göra, gå in på Kronofogdens hemsida.

Kreditkollen

Ingen bindningstid!

49
kr/mån

Hej👋
Vad kan jag hjälpa dig med?😊

Laddar
;