Kreditupplysning på dig själv för 29 kr - Min Upplysning


Se dina lån och krediter, betalningsanmärkningar, inkomstuppgifter och tidigare upplysningar hos UC. Utan UC.

Det här är Min Upplysning

En kreditupplysning tas exempelvis när du vill ta ett lån, vill handla på avbetalning, tecknar ett telefonabonnemang eller ansöker om ett kreditkort. Med Min Upplysning får du tillgång till din egen kreditupplysning hos UC och kan se dina inkomstuppgifter snabbt och smidigt.

Banker och andra kreditgivare tar ofta en kreditupplysning på dig när du vill låna pengar, handla på avbetalning eller hyra bostad. Med Min Upplysning kan du i förväg få kontroll på vad andra får veta om dig. Du får också en bra överblick över din privatekonomi och du ser bland annat:

 • Dina lån och krediter
 • Eventuella betalningsanmärkningar
 • Inkomstuppgifter
 • Fastighetsinnehav
 • Senaste kreditupplysningar som är tagna på dig

Behöver du se din upplysning ofta?

Med tjänsten Kreditkollen får du obegränsad tillgång till din kreditupplysning och kan följa din kreditutveckling över tid.

Min Upplysning

Se upplysning på dig själv.

29
kr

Vanliga frågor

En kreditupplysning är en sammanställning över en persons ekonomiska ställning och kreditupplysningen används ofta som beslutsunderlag i samband med en låne- eller kreditansökan. Banken eller kreditgivaren tittar då på kreditupplysningen för att få en uppfattning om en persons kreditvärdighet. Även andra aktörer, såsom hyresvärdar eller företag som erbjuder abonnemangstjänster, kan använda en kreditupplysning som underlag i sitt beslutsfattande.

Den här informationen är vanligtvis med i en kreditupplysning:

 • Namn och adress
 • Allmänna uppgifter (civilstånd, folkbokföring och historisk adress)
 • Inkomstuppgifter (taxerad inkomst sedan två år tillbaka)
 • Fastighetsinnehav
 • Lån och krediter
 • Betalningsanmärkningar
 • Skuldsaldo hos Kronofogden
 • Registrerade kreditupplysningar hos UC (sedan 12 månader tillbaka)

Informationen i kreditupplysningen hämtas från följande källor: www.minuc.se/kallor

UC är ett kreditupplysningsföretag som förser banker, företag och andra aktörer med kreditupplysningar på både privatpersoner och andra företag.

Kreditupplysningarna som UC sammanställer kan se olika ut, beroende på hur mycket information som efterfrågas. Det vill säga, hur mycket underlag banken, kreditgivaren eller hyresvärden behöver för att kunna fatta ett beslut.

UC lyder under Kreditupplysningslagen (KuL). Detta innebär att du som privatperson har rätt att få information om när det har gjorts en kreditupplysning och vilken information som UC har lämnat ut om dig. Informationen som du ser i din upplysningskopia motsvarar informationen som företaget har fått om dig.

Om du har frågor kring varför ett förtag har tagit en kreditupplysning på dig bör du kontakta frågeställaren för att ta reda på i vilket syfte du blivit omfrågad.

Notera att UC:s Kundservice kan svara på allmänna frågor om kreditupplysningen. Av säkerhetsskäl kan våra medarbetare på Kundservice inte prata om dina personliga uppgifter.

En kreditupplysning tas exempelvis när du vill ta ett lån, vill handla på avbetalning, tecknar ett telefonabonnemang eller ansöker om ett kreditkort.

Kreditupplysningar är till för att hjälpa banker, andra kreditgivare och företag att minska riskerna när de beviljar lån och krediter. Upplysningen innehåller både ekonomiska fakta och personliga uppgifter om dig.

Informationen i en kreditupplysning är framförallt inriktad på ekonomiska förhållanden. Men där finns också personliga uppgifter som ditt civilstånd och din folkbokföringsadress. Din kreditupplysning innehåller också en förteckning över de krediter och lån som finns registrerade hos UC. Utöver total lånesumma ser du hur stora krediter du har, vilka kreditgivarna är och om du har krediter du inte utnyttjar. Dessutom ser du information om inkomster, fastighetsinnehav, betalningsanmärkningar och senaste kreditfrågor.

De flesta kreditgivare tar en upplysning varje gång du vill ansöka om ett lån eller handla på kredit, avbetalning eller mot faktura. Fastighetsägare tar ofta en upplysning när du vill hyra en bostad. Det är också vanligt att företag tar en upplysning när du söker ett jobb. 

Våra källor håller högsta kvalitet och uppdateras i flera fall dagligen.

För att vi ska kunna täcka allt som rör dina personliga uppgifter och ekonomiska förhållanden hämtar vi fakta från många olika aktörer, till exempel: Skatteverket, banker, finansbolag, kontokortsföretag, Bolagsverket, Lantmäteriet, Kronofogden och Tingsrätten.

En skuld som inte betalas i tid kan leda till en betalningsanmärkning.

Har du en anmärkning syns det i Min Upplysning. Det här är viktigt att veta eftersom anmärkningen minskar möjligheten att få låna pengar, hyra bostad eller handla på avbetalning. Anmärkningen står kvar i 2-3 år. 

 


Lär dig om kreditupplysningar

Här kan du läsa om vad en kreditupplysning är, vad den innehåller och varför det är viktigt att hålla koll på din kreditupplysning!

Läs mer om kreditupplysningar för privatpersoner


Allt om betalningsanmärkning

Här kan du lära dig mer om betalninsganmärkning. Exempelvis får du reda på hur länge en betalningsanmärkning ligger kvar och vilka konsekvenser de kan leda till.

Läs om betalningsanmärkning här


Lär dig om Kreditvärdighet

Läs om hur du själv kan förbättra din kreditvärdighet, och vad det är.

Läs mer om kreditvärdighet här

Hej👋
Vad kan jag hjälpa dig med?😊

Laddar
;