Vad är kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är ett mått på hur din betalningsförmåga ser ut. Hur stor risken är att du inte kan betala tillbaka dina lån eller andra skulder.

En hög kreditvärdighet innebär låg risk för låntagaren att inte kunna betala av sina skulder, medan en låg kreditvärdighet innebär en hög risk att låntagaren kommer ha svårigheter att betala av sina skulder. Ett mått som långivare alltså behöver vara medvetna om för att bevilja lån eller krediter. Måttet kreditvärdighet kan appliceras på både privatpersoner och företag.

Hur bedöms kreditvärdighet?

Kreditvärdighet bedöms baserat på många olika faktorer, där ibland inkomst, livssituation, tidigare lån och krediter, betalningsanmärkningar samt månadsutgifter.

Har du sedan tidigare många smålån och krediter och betalningsanmärkningar, kommer det att påverka din kreditvärdighet – då risken för att du inte kan betala av dina skulder höjs.

Om du har varit fastanställd i många år och bott i samma villa i flera år där du snart betalat av bolånet, med barn över 18 år som inte bor hemma – anses du ha en stadig ekonomi och låg risk för att den drastiskt ska förändras. Därav även en förmodad hög kreditvärdighet.

Det finns olika kreditvärdighets nivåer

UC score visar en siffra tillsammans med  ett betyg ”Svag,  Mindre bra, bra, mycket bra och Utmärkt”

Siffran en omvandling från procent i riskprognosen, för att du som användare ska ha enklare att tyda din kreditvärdighet.

För dig med hög kreditvärdighet

Ju bättre ditt UC-Score är desto bättre är din betalningsförmåga, och desto större möjligheter har du att handla på kredit, köpa varor eller tjänster på avbetalning eller få bra villkor för nya eller omförhandlade lån.

För dig med låg kreditvärdighet

Om du planerar att köpa bostad eller göra någon annan investering som kräver att du lånar pengar, eller behöver handla på avbetalning, är det nödvändigt att du vet hur du kan förbättra din privatekonomi. Med Kreditkollen får du tips och råd för att på olika sätt förbättra din privatekonomi. 

Eftersom ditt UC-Score kan uppdateras varje dag, har du med Kreditkollen alltid tillgång till din dagsaktuella kreditvärdighet, läs mer om var informationen för ditt kreditbetyg kommer från.

Beställ Kreditkollen här.

Hur förbättrar man sin kreditvärdighet?

Genom att anta mål och utmaningar, samt följa tipsen i Kreditkollen han du på sikt förbättra din privatekonomi och med det öka chansen att få lån.

 Medan kan du:

  1. Minska antalet kreditupplysningar (egna kreditupplysningar på sig själv registreras inte)
  2. Samla lån till ett enda privatlån
  3. Rensa gamla krediter du inte använder
  4. Betala räkningar i tid
  5. Ta inte fler krediter eller mindre lån

Gör en kreditupplysning på dig själv med Kreditkollen för att se hur din kreditvärdighet ser ut!

Laddar