Minska risken för kapad identitet

Identitetsstöld är idag ett mycket vanligt brott som många svenskar drabbas av varje år. Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragaren tar över din identitet genom att ta kontroll över din post.

Men det finns sätt att minska risken att bli utsatt för ID-kapning! Vi på UC bjuder på våra fem bästa tips:

1. Skylta inte på nätet när du reser bort

Var försiktig med statusuppdateringar i sociala medier som avslöjar att du är bortrest och hur länge du är hemifrån. Kom också ihåg att många tjänster geotaggar dina inlägg (Facebook, Instagram, Twitter mfl).

2. Håll koll på ditt kontoutdrag

Följ upp konstiga transaktioner och kontakta din bank omedelbart om något ser konstigt ut. Ta för vana att då och då logga in på din internetbank och kontrollera att inga okända transaktioner dyker upp.

3. Sätt lås på din brevlåda

Via din brevlåda är det lätt för en bedragare att komma över känslig information som tex personnummer, avier och inloggningskoder. Är du bortrest en längre tid bör du be en vän eller granne att tömma din brevlåda regelbundet, alternativt lagra din post hos Posten.

4. Var rädd om dina ID-handlingar

Var rädd om din plånbok, handväska och andra värdehandlingar. Har du förlorat ett ID-kort, körkort eller pass bör du snarast göra en förlustanmälan hos UC. På så sätt gör du det betydligt svårare för en tjuv att använda din ID-handling för att tex ta lån eller handla på kredit i ditt namn. Läs mer om Förlustanmälan här.

5. Håll koll på din egen kreditupplysning

Med tjänsten UC ID-Skydd får du sms eller epost när någon uppgift i din kreditupplysning ändras. Det betyder att du snabbt kan agera om någon tex försöker ta ett lån eller handla på kredit i ditt namn. Tjänsten varnar också om någon försöker ändra din folkbokföringsadress, vilket är ett vanligt första steg i en ID-kapning.

Skulle du bli drabbad av ID-kapning hjälper vi på UC dig att komma till rätta med problemen. I UC ID-Skydd ingår också en försäkring som skyddar dig mot ekonomisk förlust i samband med en ID-kapning. Läs mer om UC ID-Skydd här.

Med de här fem punkterna i ryggen är du bra rustad för en tryggare vardag. 

Tips!

Du vet väl att du kan välja att Skatteverket bara ska godkänna adressändringar som görs med e-legitimation? Spärra obehörig adressändring på www.skatteverket.se.

Du kan också spärra obehöring eftersändning av post och adressändring hos Svensk Adressändring på www.adressandring.se

 

 

Redan utsatt för bedrägeri?

Är du redan utsatt för ett bedrägeri kan det vara en god idé att helt spärra din kreditupplysning hos UC. Då minskar du risken för fortsatta bedrägerier.

Läs mer om UCs Bedrägerispärr här.

Läs mer

Bedragare hämtade ut mobiltelefoner i Sofis namn

Sofi blev utsatt för ID-kapning under fyra månaders tid. Efter mycket frustration och arbete spärrade hon sitt personnummer hos UC för att få ett slut på problemet 

Läs Sofis berättelse

UC ID-Skydd Duo

139 kr/mån

Med UC ID-Skydd Duo kan både du och en vän eller någon du håller kär, känna er trygga. Med UC ID-Skydd duo sparar ni upp till 800 kr per år.

Dubbel trygghet är bättre trygghet!

Beställ och läs mer

UC ID-Skydd Familj

199 kr/mån

Teckna UC ID-Skydd Familj för dig och upp till fyra familjemedlemmar.

De får varsitt kostnadsfritt ID-Skydd och du betalar endast 199 kr/mån för hela familjen. 

Beställ och läs mer
Laddar
;