Vad är ID-Skydd?


ID-skydd är en tjänst som skyddar dina personliga uppgifter och hjälper dig om du blivit utsatt för ID-stöld. Bli larmad vid en förändring av din kreditupplysning eller om ditt personnummer, kreditkortsnummer eller annan identitetshandling hittas online.Inget identitetsskydd kan helt skydda dig mot ID-kapning, men du får de bästa förutsättningarna att upptäcka en identitetsstöld i tid.

Bedrägeribrotten var den kategori av brott som ökade mest under 2023. Att utsättas för en ID-kapning är en obehaglig upplevelse som kan ta tid att upptäcka och orsaka stora skador. UC ID-Skydd skyddar din kreditvärdighet och bevakar dina personliga uppgifter online - så du kan känna dig trygg!

Så hjälper UC ID-Skydd dig

ID-skydd för flera personer till rabatterat pris


Vad våra kunder säger

Har flera gånger blivit uppmärksammad effektivt om ändringar i mina uppgifter. Känner mig väl omhändertagen och säker kring min integritet.

Jag fick bra hjälp när jag behövde det som mest.  Vart utsatt för bedrägeri och urkundsförfalskning.

Blev ID-kapad och fick snabb och bra hjälp från er!

Vanliga frågor

ID-kapning eller ID-stöld är olovlig användning av annan persons identitet. Det vill säga någon annan använder din identitet för att ingå ekonomiska avtal och göra obehöriga köp i ditt namn. Det kan röra sig om att bedragaren kapar din identitet för att:

 • Ta krediter och lån
 • Teckna telefonabonnemang
 • Beställa varor och tjänster mot faktura 

Att kapa någons identitet är enkelt

Många bedrägerier börjar till exempel med en adressändring eller att någon tömmer din brevlåda. Förövaren får då kontroll över din post och sedan är det lätt att beställa kreditkort, teckna teleabonnemang, handla mot faktura eller ta sms-lån i ditt namn. Att identiteter kapas över internet är också vanligt. På bara några dagar kan en bedragare göra av med hundratusentals kronor, utan att du märker någonting.

Man behöver ID-skydd för att det minskar risken för att någon obehörig ska kunna göra ekonomisk skada till följd av en ID-kapning. UC ID-skydd har bevakning på både din kreditupplysning hos UC samt ifall dina uppgifter hittas på internet. Om en id-kapning redan har skett hjälper UC ID skydd att kartlägga brottet samt ersätta eventuell ekonomisk förlust. Det handlar om att agera snabbt, vilket vår tjänst skapar förutsättningar för.

Vi listar några punkter du bör tänka på för att skydda ditt ID bäst:

 • Förlustanmäl körkort eller borttappat ID eller hos polisen och UC
 • Säg inte ditt personnummer högt i butiken
 • Signera aldrig ditt BankID på uppmaning av någon via telefon om du själv inte kontaktat dem
 • Skaffa digital brevlåda – så får du viktig post direkt digitalt
 • Skaffa UC ID-Skydd

Tyvärr finns det ingen lösning som ger dig ett garanterat skydd mot ID-kapningar. Men det finns flera åtgärder du själv kan ta för att minska risken och begränsa eventuella skador. Ett ID-skydd är en sådan åtgärd samt nedanstående lista med tips på vad du kan göra i preventivt syfte:

 • Aktivera Bank-ID hos Klarna
 • Handla från säkra hemsidor
 • Handla på etablerade sajter
 • Klicka inte på länkar i okända e-postmeddelanden
 • Säg inte ditt personnummer högt i butik
 • Sätt lås på brevlådan
 • Spärra adressändring hos Skatteverket
 • Skaffa UC ID-Skydd

Du kan läsa mer om tipsen här!

Det bästa id-skyddet på marknaden är UC, säger självklart vi på UC. Men saken är den att UC ID-skydd är ett av det mest heltäckande id-skydden som finns på marknaden. Tittar vi på priset, är vi även billigast med 89 kr/mån.

När du använder internet lämnar du olika digitala fotspår efter dig. Dessa fotspår kan bland annat innehålla dina personliga uppgifter. Vad händer om någon kommer åt dem? På internets mörkare sidor, som deep web och dark web, finns risken att dina uppgifter säljs vidare till kriminella som sedan använder dem vid olika typer av bedrägerier.

Onlinebevakning låter dig ligga steget före. Registrera dina personliga uppgifter i tjänsten så bevakas dina uppgifter dygnet runt såväl på det öppna nätet som på deep webb och darknet.

Om något hittas skickas en varning via e-post och du kan i inloggat läge enkelt se vilka uppgifter som hittats och vilken risknivå sökresultaten beräknas vara på – du får även tips på lämpliga åtgärder.

Du kan också få hjälp dygnet runt av erfarna handläggare som kartlägger ett eventuellt bedrägeri och försöker minimera skadan.

Läs mer om Onlinebevakning

UC ID-skydd fungerar på så sätt att vi bevakar dina personliga uppgifter via din UC kreditupplysning samt online. Sker det en kreditupplysning utan din vetskap, får du i samma stund ett meddelande från oss – vilket gör att du kan agera med hjälp av vår assistans och förhoppningsvis förhindra ytterligare skada. I vår tjänst ingår även att vi bevakar dina personliga uppgifter på både det publika nätet och darknet.

Om du mot all förmodan bli utsatt för en ID-kapning får du även hjälp med följande:

 • Finns det fakturor, eller betalningsanmärkningar som är felaktiga kan assistansen ta över och driva ärendet genom fullmakt.
 • Skulle bedrägeriet till följd av en id-kapning ha orsakat ekonomisk förlust, ersätts du upp till 200 000 kr.
 • Har det krävts juridisk hjälp alternativt eventuella rättegångskostnader att driva ärendet, täcks detta av vårt rättskydd upp till 500 000 kr.

14 dagars ångerrätt på UC ID-skydd

När du köper UC id-skydd har du alltid 14 dagars ångerrätt. Detta gäller alltid när du köper något på distans, exempelvis på internet eller över telefon. Du får däremot inte konsumera tjänsten (logga in), om ångerrätten skall gälla.

Det är värt att skaffa ID-skydd om du anser att det är värt den tryggheten det innefattar. Många tror att de redan skyddas mot identitetskapning via sin hemförsäkring – vilket inte alltid är sant. Det är viktigt att du själv kollar upp om ditt försäkringsbolag har ett lika heltäckande id-skydd som UC. ID-skydd är ett generellt begrepp, men innefattar många olika delar. UC ID-skydd är det mest heltäckande id-skyddet på marknaden.

Identitetsskydd innebär samma sak som id-skydd. Tjänsten larmar exempelvis om någon har tagit en kreditupplysning i ditt namn, eller via vår online bevakning har någon personlig information hittats på internet.  Ett id-skydd kan dock innebära många olika saker, då tjänsten mellan företag varierar. UC ID-skydd är det mest heltäckande på marknaden och innehåller två bevaknings delar online och offline, assistans och försäkring!

Det finns inget gratis ID-skydd, men vissa försäkringsbolag erbjuder en liknande tjänst som en del utav en hemförsäkring. Det man behöver tänka på är att UC har Sveriges mest kompletta kreditregister och har därmed en unik inblick i hur personliga uppgifter används - vilket innebär ett säkrare skydd.

 

Du kan skydda ditt personnummer genom att exempelvis:

 • Skaffa en digital brevlåda
 • Spärra adressändring hos skatteverket
 • Säg inte ditt personnummer högt
 • Klicka inte på länkar i okända e-postmeddelanden
 • Aktivera Bank-ID hos Klarna
 • Handla från säkra hemsidor

Läs om fler tips här!

En del försäkringsbolag kan erbjuda någon form av id-skydd i hemförsäkringen. Det många inte tänker på är att försäkringsbolagen ofta har ett skydd som hjälper dig att hantera skadan efter att en id-kapning har ägt rum. Det som är viktigt vid en id-kapning är tidsaspekten – har bedragaren fått tag i ditt personnummer kanske du inte upptäcker det direkt och bedragaren hinner då göra stor skada under en längre tid. Förlitar man sig på identitetsskydd i sin hemförsäkring tappar man den proaktiva delen som UC ID-skydd har.


Hur en ID-kapare jobbar

Många ID-kapare är ofta skickliga och jobbar strukturerat.

Läs hur en ID-kapare jobbar här


Tappat körkort eller ID-kort? 

En komplett checklista vad du bör göra om du tappat körkort eller annan ID-handling.

Läs mer om Tappat körkort eller eller ID-kort här!

Laddar