Onlinebevakning

En del av UC ID-skydd

Internet är komplext och att behöva skydda sin identitet mot bedrägerier på nätet är en del av en modern vardag. När du använder Internet lämnar du olika digitala fotspår efter dig. Dessa fotspår kan bland annat innehålla dina personliga uppgifter. Vad händer om någon kommer åt dem?

Den del av Internet som de flesta av oss känner till och använder dagligen är faktiskt bara toppen av ett isberg av det världsomspännande nät som sammankopplar världens alla hörn. Under det publika nätet finns det nämligen en djupare och mer okänd del av nätet, det så kallade deep webb och darknet. På deep webb hittar du allt det innehåll som du inte kommer åt genom vanligt surfande, till exempel företags intranät, internetbanker och oändliga mängder av databaser och register. Men på internets mörkare sidor - darknet - sker bland annat illegal handel och om du utsatts för en ID-kapning finns risken att dina uppgifter säljs vidare på darknet till kriminella som sedan använder dem vid olika typer av bedrägerier.

Ju snabbare du upptäcker att du blivit ID-kapad eller att någon försökt använda din identitet olovligt, desto bättre blir förutsättningarna för att kunna stoppa det i tid. Därför består UC ID-Skydd både av UC Bevakning och av Onlinebevakning. UC Bevakning innebär att vi meddelar dig så fort dina uppgifter ändras i din kreditupplysning hos UC och om någon till exempel försöker ansöka om ett lån- eller handla på faktura i ditt namn. Onlinebevakning innebär att vi regelbundet scannar det öppna nätet, deep webb och darknet efter dina personliga uppgifter och informerar dig om vi upptäcker något som ser oroväckande ut.

Ta kontroll över din identitet 

Onlinebevakning ingår i ditt UC ID-skydd och är en kostnadsfri tilläggstjänst. Om du väljer att aktiverar Onlinebevakningen kan du lägga in de uppgifter som du vill att vi ska bevaka. Tjänsten bevakar sedan dina uppgifter dygnet runt på såväl det öppna nätet som på deep web och darknet. Om dina uppgifter påträffas får du en varning via e-post eller sms och en rekommendation på åtgärder.

Med Onlinebevakning kan vi bevaka:   

Personlig information

 • E-post
 • Telefonnummer
 • Adress
 • Personnummer

Kort- och kontoinformation

 • Kortuppgifter (betal- och kreditkort)
 • Bankkontouppgifter
 • ID-handlingar:
 • Pass
 • Körkort
 • Personnummer
 • Övriga identifikationshandlingar


Du når Onlinebevakningen direkt från inloggat läge när du loggar in på ditt konto på minuc.se. Där kan du följa vilka uppgifter som har upptäckts, bedömning av risknivå och förslag på lämpliga åtgärder. Du kan också få hjälp av våra erfarna handläggare som kartlägger ett eventuellt bedrägeri och försöker minimera skadan. 

Här kan du läsa vanliga frågor & svar om Onlinebevakning

Laddar