Frågor och svar om UC ID-Skydd

Identitetskapning eller bedrägeri är något som tyvärr har blivit väldigt vanligt i Sverige. Vi har tagit fram statistik från polisen* att ca 12 000 personer blir drabbade av en identitetskapning per månad.

Om man blir utsatt för identitetskapning

Om man blir utsatt för ett bedrägeri som identitetskapning, vilket i sig självt är väldigt påfrestande, måste man ta hand om allt själv. Du måste kontakta bolagen som beställt en upplysning, kontakta kreditupplysningsföretagen samt kontakta polisen m.m.

Du som blivit utsatt bör även spärra sitt personnummer hos UC. Detta gör du genom att kontakta vår kundservice som hjälper dig med det. Du kan spärra ditt personnummer i 14 dagar, därefter behöver man inkomma med en polisrapport. Då kan spärren förlängas i upp till fem år. Om du har fått en spärr aktiverad i fem år, har du möjlighet att hantera den själv genom att besöka bedragerisparr.

I inloggat läge kan du häva och återaktivera din spärr.  Bedrägerispärren förhindrar företag att beställa en kreditupplysning på ditt personnummer. Det kan bli mycket jobb att ta hand om allt detta själv, och därför kan det vara smart att skaffa sig ett identitetsskydd, för att få hjälp med en eventuell identitetskapning.

Ett ID-skydd är en bevakningstjänst som hjälper till om man blivit utsatt för ett bedrägeri. Det finns olika typer av ID-skydd, och hos UC har vi ett UC ID Skydd som omfattas av tre olika deltjänster. 

1.       Bevakning; UC bevakar ditt namn, personnummer och även din adress. Om någonting ändras med ditt personnummer får du som kund ett sms och ett mejl direkt. Om något ändras med dina andra personuppgifter får du reda på information via sms och e-post efter 24 timmar.

2.       Assistans; Om du mottagit ett sms eller e-post meddelande att en upplysning har gjorts i ditt namn, eller om du misstänker ett bedrägeri kan du kontakta vår bevakningspartner?  Som kan hjälpa dig dygnet runt.

 

3.       Försäkring; Om du blir utsatt för bedrägeri och man måste betala för något så har UC ID-skydd även inkluderat två försäkringar. Ena försäkringar som täcker en kvarstående skuld efter ett bedrägeri. Den andra försäkringar hjälper till ifall ett bedrägeri blir en rättslig tvist och måste upp i domstol. Den försäkringen täcker upp till 500.000kr, det täcker eventuella rättskostnader och kvarstående skulder. Läs mer om vårt UC ID-skydd!

 

*Polisen 2018

Du bjuder enkelt in medlemmar till ditt familjepaket genom att logga in på ditt konto. Därefter väljer du "Mina Inställningar" uppe i högra hörnet, antingen under ditt namn (på datorn) eller den orangevita figuren (på mobilen).

Har du UC ID-Skydd?

Då kan du vara lugn, vi hjälper dig. Gör så här:

  1. Kontakta vår Telefonassistans, dygnet runt, så får du professionell hjälp att kartlägga och lösa dina problem. Telefonnummer hittar du innanför inloggningen här på minUC.se. 
  2. Polisanmäl händelsen.

Har du ännu inte UC ID-Skydd?

  1. Du som har utsatts för ett bedrägeri eller en identitetsstöld kan spärra din kreditupplysning hos UC. Din kreditupplysning spärras då hos de flesta andra kreditupplysningsföretagen (Bisnode, Creditsasfe, Decidas och Syna) 
  2. Polisanmäl händelsen.
  3. Var extra vaksam på din omgivning. Dyker det exempelvis upp post du inte känner igen? Saknas det post? Ser du händelser i ditt kontoutdrag du inte känner igen? 
  4. Bestrid fakturor och andra krav som dyker upp.
Laddar