Darknet och deep web – hot eller möjlighet

Artiklar & Kunskap

Darknet, deep web… även om du inte är dataexpert har du säkert stött på begreppen. Men vad står de egentligen för? Är det något du behöver känna till? Och kan du rent av ha nytta av dem? Det ska vi reda ut i den här artikeln. Här kommer en rundtur i de betydligt mindre upplysta delarna av den stora vida webben.

Webben är komplex. I själva verket består den av flera olika delar – eller lager om man så vill. Den publika delen, den de flesta av oss tänker på, brukar kallas surface webb. Ytwebben för att tala svenska. Om du tänker dig ett isberg är det den lilla delen som sticker upp över vattenytan. Det är där du rör dig när du besöker vanliga hemsidor, shoppar på nätet eller surfar runt med hjälp av Google eller någon annan sökmotor. Här är innehållet tillgängligt för alla. Och du som besöker sidan lämnar ett spår efter dig i form av din dators unika IP-adress.

Tvärtemot vad man kan frestas tro är den här delen av nätet inte särskilt stor. Den utgör faktiskt bara några procent av hela webben.

Vad är deep web?

Vad är då de resterande mer än 90 procenten? Jo om vi fortsätter att likna nätet vid ett isberg så är det hela ismassan som är dold under vattenytan. Den brukar kallas för deep web – eller försvenskat djupwebben.

Den består av allt det innehåll du inte kommer åt genom vanligt surfande. Här är heller inte innehållet indexerat av sökmotorer. Gör du en Googlesökning är resultaten du får upp därför enbart hämtade från surface web. Till djupwebben når inte Google.

Vad består då allt detta innehåll av? Svaret är allt du kan tänka dig, och mycket, mycket mer. Allt från företags och organisationers intranät, internetbanker och streamingtjänster till oändliga mängder av databaser och register. Här finns också sjukhusens nätverk och journalsystem, liksom polisens, militärens och olika myndigheters. Därför måste du veta den exakta webbadressen för att kunna nå innehållet och oftast måste du också ha ett lösenord eller tillämpa någon annan autentiseringsrutin.

Vad är Darknet?

Darknet då, vad är det egentligen? Jo Darknet är nätets skumma bakgård – en begränsad, och helt oreglerad, del av den jättelika djupwebben, deep web. Du kan inte använda Internet Explorer, Chrome, Safari eller vad du nu använder till vardags för att navigera här. Det behövs en speciell webbläsare – den vanligaste heter Tor. Här gäller inga regler, ingen är ansvarig. Här befinner du dig på eget ansvar. Och du gör klokt i att röra dig försiktigt och passa dig för att hamna i dåligt sällskap och i värsta fall bli rånad på personlig information och kontouppgifter.

Anonymiteten är förstås intressant för många mörka krafter. På Darknet florerar allt från droghandel och andra typer av kriminella aktiviteter till terrorism. Här försiggår också en omfattande handel med allt ifrån passnummer, kortuppgifter och förfalskade id-handlingar till hela batcher av illegalt inhämtade e-postadresser och lösenord – uppgifter som sedan används för kriminella syften. Men Darknet är också en mötesplats för människor som lever i diktaturer och är i behov av anonymitet för att kunna bedriva motståndsverksamhet och kommunicera med andra oppositionella.

Vad används Darknet till?

Poängen med Darknet är att du vistas där helt anonymt. Webbläsare som Tor krypterar all information och därför lämnar du inga digitala spår efter dig. Den som är riktigt mån om sin integritet och vill surfa med både hängslen och livrem kan dessutom satsa på en VPN-tjänst som adderar ytterligare ett anonymiseringslager. Här kan du läsa mer om VPN.

Vilka finns på Darknet?

Alla tänkbara kategorier av människor är det enkla svaret. De har alla det gemensamt att de är extremt måna om sin integritet på nätet. Orsakerna till det kan vara mer eller mindre ljusskygga – eller inte alls. Här finns å ena sidan allt från kriminella nätverk, drog- och vapenhandlare och pedofiler till journalister, visselblåsare och oppositionella i diktaturer. Men Darknet har också blivit en tillflykt för människor som ogillar de stora nätjättarnas hantering av personlig information och därför vill slippa att känna sig övervakade.

Är det olagligt att vara på Darknet?

Nej, inte alls. Inte så länge du inte gör något som är olagligt.

Är det farligt att vara på Darknet?

Om det på den vanliga öppna webben är klokt att vara försiktig och vaksam gäller det i ännu mycket högre grad på Darknet. Här är farorna som lurar fler och på samma sätt som du rör dig anonymt här gäller det för de skumma element som eventuellt är ute efter att lura dig.

Riskerna består av allt från falska eller bedrägliga webbplatser som är skapade för att lura av dig kontouppgifter eller annan känslig information till botnets som kan smitta din dator med virus.

Darknet är också en handelsplats för e-postregister som bedragare använder för att skicka ut så kallade phishing-mejl (phishing betyder nätfiske, här kan du läsa mer om det) som försöker förmå mottagaren att lämna ut lösenord eller personlig information. Sådana uppgifter är hårdvaluta på Darknet och bjuds ut till försäljning till kriminella som använder dem till att framställa falska ID-handlingar eller olika former av ID-kapning. Något som kan stå de drabbade dyrt när bedragaren exempelvis beställer varor i hans eller hennes namn.

Vad kan du göra för att skydda dig mot bedrägerier och ID-kapning?

  • Skydda dina personuppgifter. Tjänsten UC ID-skydd håller koll på om dina personuppgifter finns på Darknet. Du får också en tidig varning när någon försöker använda dina personuppgifter för att exempelvis beställa varor eller tjänster. Läs mer om UC ID-skydd här.
  • Håll operativsystemet på din dator uppdaterat. Samma sak med programmen du använder. Uppdateringarna täpper igen nya säkerhetshål i takt med att de upptäcks av utvecklarna. Till exempel kan webbläsaren Chrome från och med version M79 varna för att dina inloggningsuppgifter till en viss webbplats har stulits.
  • Se till att ha ett bra och uppdaterat antivirusprogram på din dator. Inget virusprogram erbjuder ett hundraprocentigt skydd, men det minimerar riskerna att utsättas för skadlig programvara. Var också försiktig med vilka sajter du besöker.
  • Använd en VPN-tjänst, det finns flera på marknaden, för att addera ytterligare ett integritets- och säkerhetslager. Med tänk på att VPN i sig inte skyddar dig från bedrägerier eller andra olagligheter.
Laddar