Vad är VPN och hur ska du använda det?

Artiklar & Kunskap

VPN – tre bokstäver du säkert har hört nämnas, men kanske inte riktigt orkat bry dig om vad de står för. Ge oss ett par minuter så ska vi reda ut begreppen och visa varför VPN kan vara intressant även för andra än datanördar.

VPN betyder virtuellt privat nätverk. Blev du klokare? Men om du tänker dig en tunnel mellan två punkter på ett öppet nätverk (läs Internet). En tunnel i vilken du, eller rättare sagt din datatrafik, kan färdas utan att bli avlyssnad – anslutningen är nämligen krypterad. Då förstår du på ett ungefär vad VPN handlar om.

Vad är VPN?

Ett VPN består av ett antal datorer som kommunicerar med varandra. Kommunikationen är krypterad och kan därför inte läsas av någon utanför nätverket. Via ett särskilt VPN-program (det finns massor på marknaden) kan du ansluta din dator, som då blir en del av nätverket. Beroende på hur VPN:et är konfigurerat kan det behövas lösenord eller någon annan autentiseringsrutin för att ansluta. VPN-klienten kan också vara integrerad i datorns operativsystem.

Ett av de vanligaste exemplen på VPN är interna företagsnätverk. Via en VPN-tunnel kan till exempel anställda eller studenter ges möjlighet att logga in på och få tillgång till företagets eller skolans nätverk hemifrån eller närhelst de inte befinner sig på jobbet.

Det finns också en rad kommersiella aktörer som erbjuder VPN-tjänster som gör det möjligt att surfa krypterat och anonymiserat.

ID-Skydd för dig

Med UC ID-Skydd kan du känna dig trygg! Vi bevakar händelser i din kreditupplysning, hjälper dig dygnet runt om något inträffar och försäkrar mot eventuella skulder.

Hur fungerar VPN?

När du startar en VPN-klient får du välja någon av de servrar som tillhandahålls av den tjänst du använder. Servern kan vara placerad var som helst i världen. Därefter omdirigeras din Internettrafik och går i fortsättningen via den valda servern över en krypterad anslutning. Din trafik sker också från en ny IP-adress som tilldelats av VPN-servern. Har du valt att ansluta dig till en amerikansk server går alltså kommunikationen via en amerikansk IP-adress. VPN blir på så sätt en buffert mellan din dator och de sidor du besöker. Det innebär att du blir mer anonym och även mer skyddad på nätet.

Vad är VPN bra för?

Det kan finnas flera skäl till att koppla upp sig mot Internet via VPN. Här är några av de vanligaste.

 • Skydd mot intrång
  När du använder öppna publika wifi-nätverk till exempel på Internetcaféer, hotell eller transportmedel surfar du helt oskyddat. Andra personer som är inne på nätverket kan se vad du gör på din dator och komma åt personliga uppgifter eller smitta din dator med skadlig programvara. En VPN-tjänst kan erbjuda en brandvägg som försvårar insyn och angrepp. Den krypterade anslutningen minskar risken för att utsättas för hackerattacker. Den gör det också svårare att komma åt dina data, lösenord och andra personliga uppgifter. Något hundraprocentigt skydd erbjuder dock inte VPN-tjänsterna. För den som är skickligt finns det sätt att kringgå tekniken.

 • Anonymitet och sekretess
  Det finns flera scenarier där det kan vara motiverat att vara anonym på nätet. Till exempel om du befinner dig i ett land med censurerad Internettrafik. Då kan en VPN-tjänst ge tillgång till innehåll som annars är blockerat i landet i fråga.

  När du surfar via VPN syns heller inte din IP-adress. För journalister, som till varje pris måste skydda sina källor, kan därför en VPN-tjänst vara en lösning eftersom datatrafiken är krypterad. Det gör att exempelvis mejlkonversationer är svårare att avlyssna. För den som hanterar företagshemligheter eller andra typer av känsliga uppgifter kan också VPN-tjänster innebära ett extra skyddslager.

 • Jobba hemifrån
  Behöver du jobba hemifrån ibland? Då kan det vara bra att få tillgång till intranätet och diskarna på jobbet. Samma sak gäller när du är på resande fot. Med en VPN-tjänst kan du få tillgång till en säker anslutning.

 • Undvika geoblocking
  Ytterligare ett användningsområde är att kunna ta del av webbinnehåll som till exempel tidningar och andra innehållsleverantörer begränsar till olika geografiska marknader, så kallad geoblocking. Ansluter du till en VPN-tjänst med en server i landet där innehållet visas kan du läsa artiklarna – eller se på filmerna om det är det lokala innehållet på en streamingtjänst du är ute efter.

 • Spela med kompisar i utlandet
  VPN-tjänster har inte minst blivit populära bland gamers. En anledning är möjligheten att ansluta till servrar utomlands vilket kan underlätta för den som har sina spelkompisar utomlands. Och även om VPN-tjänsten i sig förbrukar bandbredd kan det faktum att datortrafiken inte omdirigeras mellan olika servrar faktiskt resultera i högre hastigheter totalt sett. Något som uppskattas av datorspelare.

Det var VPN i ett nötskal det. Om det är något du behöver i ditt digitala liv kan bara du själv svara på.

Laddar