Hacker & hacking - Vi förklarar vad det är & hur du kan skydda dig

Artiklar & Kunskap

Fenomenet hacking är i stort sett jämngammalt med persondatorn, och hackern kan vara allt från en tonåring till högutbildad systemvetare. Men är hackern också någon du som vanlig datoranvändare behöver passa dig för? Och vad kan du i så fall göra för att skydda dig?

Vad är hacking? Ja, i grunden handlar det om att med hjälp av kunskap och programmering skaffa sig information om, ta sig in i och i vissa fall manipulera ett datorsystem – eller rent av en enskild dator.

Olika hackertyper

Motiven bakom kan vara många. Det kan handla om allt från cyberkrigföring till företagsspionage, eller sabotage, till olika former av IT-brottslighet. Men hackern kan också se sin verksamhet som en sport. Att ta sig in i ett stort företags system och exempelvis ändra något på hemsidan kan vara en fjäder i hatten för den som bara vill visa att den kan. Andra hackare kan arbeta på uppdrag av företag, myndigheter eller organisationer för att hitta svagheter i det egna systemet i syfte att förhindra skadliga hackerattacker i framtiden. 

I den här artikeln ska vi koncentrera oss på den typ som du som privatperson har störst anledning att frukta, nämligen den som vill stjäla något av dig eller smitta din dator med virus eller skadlig programvara. Inte så sällan är för övrigt syftet med virusattacker just att komma över dina surt förvärvade slantar.

Hackare och utpressningsvirus

Men vad har du då i din dator som kan vara värt pengar för någon, kanske du undrar. Oftast är det väl mest bilder, webbhistorik och annat som bara är intressant för dig själv. Men för dig är det här innehållet desto viktigare. Av exakt den anledningen finns det ett stort utbud av skadlig programvara som hackare utvecklat för att kunna kidnappa (läs kryptera) ditt system så att du inte själv kommer åt något på din dator. För att låsa upp det kräver de att du betalar en lösensumma – oftast i bitcoin. Fenomenet kallas ransom trojans (ransom betyder lösensumma), eller utpressningsvirus på svenska.

Hackare kan också vara ute efter att stjäla ditt kreditkortsnummer eller komma över dina lösenord för att i sin tur sälja dem vidare. Handeln med stulna lösenord är utbredd och omsätter stora belopp.

Så kommer hackern över ditt lösenord

Det finns flera metoder för att komma åt, eller lura av datoranvändare deras lösenord. Phishing, eller nätfiske (länk), är ett av de vanligaste. Det innebär att bedragaren kontaktar dig och låtsas representera ett företag du är kund hos, eller kanske din bank, och av olika anledningar hävda att de behöver tillgång till dina uppgifter. Ofta för att kunna utföra något som ligger i ditt intresse. Kontakten kan ske via mejl eller telefon (läs mer om telefonbedrägerier här).

En annan metod går ut på att hackern manipulerar olika tjänsteleverantörers webbservrar och dirigerar om sidor med inloggningsformulär till sidor de själva satt upp och kontrollerar. All information du skriver in i formuläret ses då av hackern.

Skadlig programvara som sprids genom hacking

Det finns mängder av skadlig programvara, så kallad malware, som kan ställa till med stor skada för dig som datoranvändare. Här är de tre vanligaste typerna:

Virus

Virus är program eller kod som när du fått in dem i din dator placerar en kopia av sig själva i ett annat program. När du använder programmet utför den skadliga koden det jobb det har designats för – utan att du har en aning om det. Det kan handla om allt från att skämta med dig till att spionera på dig eller radera data. Virus kan också kopiera sig själva och ta sig vidare till andra datorer inom ett nätverk. Virus sprids oftast via e-postbilagor.

Maskar

Maskar är en form av makrovirus som sprider sig själva över Internet. Det krävs alltså inte att du klickar på någon e-postbilaga för att du ska drabbas, det räcker med att du besöker en webbplats från vilket den skadliga programvaran sprids. Att surfa på ett publikt wifi-nätverk är en annan riskfaktor.

Maskar används bland annat för att utföra så kallade överbelastningsattacker mot webbservrar och datorer. En överbelastningsattack går ut på att slå ut en webbplats eller nätverk genom att skicka enorma mängder trafik mot nätverket. Allt fler företag och myndigheter drabbas av detta och attackerna leder i värsta fall till att hela webbplatser kraschar.

Trojaner

Trojaner är program som utger sig för att vara ett spel, ett virusprogram eller något annat du är intresserad av. När du tagit hem och installerat det gör det istället något helt annat än du trodde. Det finns trojaner som spionerar på dig eller registrerar all aktivitet på din dator, andra skickar skräppost eller betalar till och med ut pengar från ditt konto.

ID-Skydd för dig

Med UC ID-Skydd kan du känna dig trygg! Vi bevakar händelser i din kreditupplysning, hjälper dig dygnet runt om något inträffar och försäkrar mot eventuella skulder.

5 tips för att skydda dig mot hackers

Illegal hackerverksamhet är en jätteindustri. Brottsliga hackernätverk finns i hela världen och agerar globalt. Så vad kan du göra för att skydda dig? Här är några grundläggande tips:

1. Klicka aldrig på filer som är bifogade i mejl.

Är du minsta osäker på om filen kan vara smittad av virus, släng mejlet direkt. Och om du råkat öppna en bilaga där du ombeds klicka på en ”enable content-knapp” för att se innehållet. Gör inte det. Det är då den skadliga programvaran installeras på ditt system och i värsta fall låser det helt.

2. Surfa försiktigt

Tänk på att virus också kan spridas via webbsajter, så var försiktig därute.

3. Uppdatera

Utvecklarna jobbar ständigt med att täppa till säkerhetsluckor så se till att hålla operativsystemet på din dator uppdaterat. Se också till att hålla programmen på din dator uppdaterade.

4. Välj säkra lösenord

Att ha dina barn eller hunden som lösenord är en dålig idé. Använd istället kombinationer av bokstäver, siffror och tecken som är omöjliga att koppla till något. Använd inte samma lösenord på flera platser och byt regelbundet. Använd tvåfaktorautentisering där det är möjligt. I den här artikeln hittar du mer information om vad det är för något. 

5. Installera bra virusskydd

Och se till att hålla det uppdaterat. Tänk på att inga operativsystem är helt skyddade från virusangrepp. Windows är mest utsatt för attacker, helt enkelt eftersom det är den plattform som har flest användare. Länge var MacOS, operativsystemet som driver Mac-datorer, i stort sett befriat från hackerattacker, men i takt med att antalet Mac-användare blivit fler har skadlig programvara också börjat spridas i den miljön.

Laddar