Så förhandlar du med banken

Artiklar & Kunskap

Att förhandla med banken om lån och räntor kan kännas ovant och jobbigt men genom att vara väl påläst och förberedd kan du tjäna pengar varje månad. Varje procents rabatt du kan få gör skillnad på lång sikt.

Börja med att fråga runt bland vänner och bekanta om vad de har i ränta. På så sätt får du en uppfattning om vad du skulle kunna förhandla dig till. Det är alltid bra att kontakta flera banker, minst tre stycken för att kunna jämföra och pressa räntan.

När du får ett lånelöfte hos en bank är det som det låter bara ett löfte om att få låna, varken lånebelopp eller ränta är bestämt. Det är också lämpligt att inte ta nya lån eller handla på avbetalning efter att du fått ett lånelöfte, tänk på att det kan minska din kreditvärdighet som är viktig när du förhandlar med banken.

Kreditkollen

Kreditkollen ger dig möjligheten att följa din kreditvärdighet och chansen att förbättra din privatekonomi. Sätt upp mål och utmana dig själv.

Visa att du är en värdefull kund

När du till exempel ansöker om bolån bestäms din ränta utifrån bankens snittränta. Snitträntan är bara ett riktmärke. Det är upp till dig som låntagare att berätta för banken varför du är en värdefull kund hos banken. Det finns flera olika sätt att göra detta på.

I dina förberedelser ingår att kartlägga dina inkomster och utgifter. Genom att ha ett sparande varje månad, visar du banken att du har en buffert och ett utrymme att betala av dina lån. Det är också viktigt att ta reda på värdet av din bostad, ju lägre lån i förhållande till värdet på din bostad, desto bättre förhandlingsläge har du. Ett litet lån på en bostad med ett högt värde gör dig till en lågriskkund.

Banken vill gärna också ha dig som helkund i banken, du kan därför välja att ha andra åtaganden i banken som löne- och sparkonto, pensionssparande, försäkringar och bank- och kreditkort. Dessa extra åtaganden i banken gör att du kan förhandla om räntan.

Banken tittar på kreditrisk

Banken vill gärna ha trygga kunder. Visa för banken att du har en stabil ekonomi, inga betalningsanmärkningar och få skulder, då visar du att risken är liten för att du inte skulle kunna betala av dina lån. Banken bedömer kreditrisk utifrån den totala ekonomin, till exempel om du är sammanboende med en partner och delar ekonomi, planer på amortering av bolånet, betalningsanmärkningar, hur stabil och hög din ekonomi är, antalet lån, det geografiska läget på din bostad och hur bra koll du har på din ekonomi.

Om du har betalningsanmärkningar och flera smålån att betala av ska du inte mörka dessa, presentera istället för banken hur du har lagt upp en plan för att komma tillrätta med avbetalningar på lån och presentera en plan för buffertsparande. Du är i hamn och har fått din ränterabatt, glöm inte att ta reda på hur länge den gäller. Lägg en påminnelse i kalendern. När rabatten löper ut, kontakta banken på nytt för att förhandla om ny ränta.

Laddar