Ångest över ekonomin? Så kan du lugna nerverna

Artiklar & Kunskap

Varannan person i åldrarna 18-24 år känner sig orolig över sin privatekonomi. Enligt en SIFO-undersökning kan rätt typ av information hjälpa till att dämpa oron och hjälpa dig ta kontroll över ekonomin. En bra plats att börja – är vid kreditvärdigheten.

Du har säkert hört talas om kreditvärdighet och att det är en viktig faktor när det kommer till att ta lån, handla på kredit eller skaffa mobilabonnemang. Men hur bra koll har du egentligen på ditt eget kreditbetyg?

Bland unga vuxna i åldern 18-26 år är det bara varannan person som uppger att de har koll på sin egen kreditvärdighet. Detta trots att 48 procent uppger att de planerar konsumtionsköp där ens personliga kreditvärdighet kan ha stor betydelse, visar en SIFO-undersökning som vi har tagit fram.

Kreditkollen

Kreditkollen ger dig möjligheten att följa din kreditvärdighet och chansen att förbättra din privatekonomi. Sätt upp mål och utmana dig själv.

Skapa dina egna förutsättningar

En situation där kreditvärdigheten kan spela en stor roll är vid ett bostadsköp. Innan banken beviljar ett lån tittar man ofta på låntagarens kreditvärdighet, alltså hur stor chansen är att låntagaren faktiskt kan betala tillbaka på lånet.

I SIFO-undersökningen som vi tagit fram, planerar hälften av de tillfrågade att köpa en lägenhet under de kommande fem åren. Samtidigt känner lika stor del inte till hur deras kreditvärdighet ser ut.

– Vi ser att kunskapen om sin egen kreditvärdighet är som lägst i den grupp där den här typen av information kan göra störst skillnad. Utan rätt kunskap om sin privatekonomi är det nämligen svårare att påverka den, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Är du väl förberedd inför mötet med banken, oavsett hur din ekonomiska situation ser ut, ökar chansen till att få det där lånet.

Okunskap leder till oro

Genom att ha rätt kunskap för att kunna bedöma din ekonomiska situation och veta vad du kan göra för att förbättra den är ett sätt att minska oron och ta kontroll över din situation.

– Vi tror att om fler har koll på sin privatekonomi och vad som påverkar den minskar även oron. Att bidra till en ökad privatekonomisk medvetenhet hos framför allt unga vuxna är en central del av vårt samhällsansvar och en fråga vi brinner mycket för, avslutar Richard Damberg.

Få hjälp på vägen

Kreditkollen är en abonnemangstjänst som kostar 49 kronor i månaden, helt utan bindningstid. Här kan du följa ditt kreditbetyg och över tid får du även experttips om vad du kan göra för att höja ditt kreditbetyg. Du kan till exempel sätta upp egna mål för att enklare betala av krediter, eller varför inte anta en utmaning som pushar dig och din ekonomi i rätt riktning.

Laddar