Få koll på ekonomin efter semestern

Artiklar & Kunskap

Sprack semesterbudgeten? Det är inte ovanligt att utgifterna blir fler än förväntat när vi har semester. Men det går att ordna upp ekonomin igen – här listar vi fyra tips för att få koll på privatekonomin igen efter ledigheten.

Efter semestern är det ofta tomt i plånboken för många svenskar. Det är lätt hänt att semesterns nöjen kostade mer än vad som var tänkt från början och det kan kännas tungt att gå in i hösten med en ansträngd ekonomi. Men det går att komma tillbaka och få ordning på ekonomin igen.

Först och främst gäller det att vara medveten om att det inte finns några genvägar till en ordnad ekonomi. Du kommer behöva bita i det sura äpplet och det kommer kanske under en kort period vara kämpigt. Men i längden är det positivt.

Nedan listar vi fyra tips som kan hjälpa dig hitta tillbaka till en ordnad ekonomi.

4 tips efter semestern

 1. Gör en budget
  Titta på vad du får in varje månad efter skatt. Räkna sedan på dina fasta och rörliga utgifter. Gör en plan över hur du behöver leva för att dina utgifter inte ska bli högre än dina inkomster. Se sedan till att följa din budget.

 2. Hur och vad handlar du?
  Se över ditt konsumtionsmönster. Vilka fällor kan just du ibland hamna i, då du spenderar pengar trots att du egentligen inte behöver eller har råd.

 3. Sälj det som inte används
  I ditt hem finns det mycket pengar att tjäna. Rensa på vinden eller på hyllorna hemma. Då kan du både få ett extra tillskott på kontot samt bättre ordning hemma.

 4. Håll koll på kreditvärdigheten
  Livet är fullt av överraskningar. Vid oförutsedda händelser kan kredit- eller fakturaköp vara en nödlösning. Men det gäller att du har en bra kreditvärdighet. Ditt kreditbetyg kan ha betydelse när du vill handla på avbetalning eller mot faktura. Ofta kompletteras ditt kreditbetyg med bankens egna policyregler för bedömning av krediter och lån. Med vår tjänst Kreditkollen kan du själv kolla din kreditvärdighet och därmed öka dina möjligheter att förhandla om räntan med banken.

Få hjälp på vägen

Med hjälp av Kreditkollen kan du få flera tips på hur du kan få bättre kreditvärdighet, till exempel genom att avsluta dyra kreditkort eller att förhandla om lånen. Om du planerar att köpa bostad eller göra någon annan investering som kräver att du lånar pengar, eller behöver handla på avbetalning, är det nödvändigt att du vet hur du kan förbättra din kreditvärdighet. Ju bättre din kreditvärdighet är desto större är din betalningsförmåga, och desto större möjligheter har du att handla på kredit, köpa varor eller tjänster på avbetalning eller få bra villkor för nya eller omförhandlade lån.

Laddar