Så sparar du pengar i vardagen

Artiklar & Kunskap

Alla har vi en eller flera utgifter vi kan dra ner på för att få pengar över till något roligare. Tar du ofta en kaffe på stan eller har du ett träningskort som mest ligger hemma och tickar pengar? Gör en budget och upptäck dina onödiga utgifter. Vad lägger du pengar på och hur mycket? Blir du förvånad? Troligen. Ta kontrollen över dina pengar och bli budgetsmart.

Köp på rabatt

Innan du beställer något på internet, kolla om butiken har nyhetsbrev som du kan prenumerera på eller kan du bli medlem gratis för att få rabatt? Ett medlemskap i en kundklubb eller förening kan också ge dig rabatt på varor du köper ofta.

Stoppa småutgifterna

Vi är många som köper en latte på stan, mineralvatten eller gärna tar en fika. Börja med att ta med egen vattenflaska eller kaffe. Bjuda hem en vän på fika eller bjud in dig själv. Många småutgifter blir på sikt stora belopp. Sparar du till något speciellt? Avsätt pengarna direkt till det.

Träna med träningsapp

Hur många är det inte vid årsskiftet som planerar att bli mer hälsosamma och mer i form under nästa år? Dessvärre blir många av alla träningskort som köps liggande på grund av tidsbrist, ointresse eller trötthet. Det finns många olika träningsappar att välja på för olika behov för några tior i månaden istället för några hundralappar som ett träningskort kostar. Löpträning, yoga eller styrketräning? Du väljer själv.

Glöm inte matlådan

Matlådan är både älskad och hatad. Jobbigt, tycker några, smidigt, tycker andra. Tänk på att det du lägger i din matlåda faktiskt blir exakt det du tycker om och vill ha, inga kompromisser som på restaurang. Ambitionsnivån väljer du själv, men säkert är i alla fall att du sparar pengar, minst flera hundra i veckan.

Sälj oanvända saker och kläder

Har du saker och kläder du inte använder? Var med på en loppis, dina prylar kommer garanterat till glädje för andra och får ett nytt liv. Det finns flera olika sätt att sälja saker och kläder på som i facebook-grupper, blocket och tradera.

Kreditkollen

Kreditkollen ger dig möjligheten att följa din kreditvärdighet och chansen att förbättra din privatekonomi. Sätt upp mål och utmana dig själv.

Res till lägre pris

Kan du ställa bilen och ta cykeln? Inte köpa månadskort för kollektivtrafik utan kombinera cykel, promenader och enstaka resor?  När du bokar längre resor är det bra att vara ute i god tid och att resa på udda tider om du kan. Glöm inte heller kolla om du har rabatter att använda.

Roa dig helt gratis

Det finns mycket kul du kan göra helt gratis. Gå på museum och konserter. Promenera, cykla och ta med picknick. Låna böcker eller läs tidningar på biblioteket. I tidningen och på internet brukar finnas många olika aktiviteter som du kan göra och prova på helt gratis. På köpet kan du lära dig nya saker och se nya platser.

Jämför priser

Idag finns det många olika webbsidor där man kan jämföra priser, ett bra, snabbt och enkelt sätt att spara pengar. Där går det också att läsa om vilka betyg olika företag har fått från andra kunder. Jämför också alltid retur- och fraktavgifter, det är faktiskt inte alltid billigare att handla på internet än i butik.

Se över dina abonnemang

Har du abonnemang som ligger och tickar pengar? Hinner du med att titta på alla serier och lyssna på poddar och musik? Betalar du för olika program till datorn eller mobiltelefonen? Se över vad du verkligen behöver och använder.

Ta med egen påse

Numera kostar plastpåsar pengar både i matbutiken och klädaffären så ta med dig din egen. Det finns många snygga tygkassar i olika stilar att välja på och dessutom skyddar du miljön.

Laddar