Frågor och svar om Kronofogden

Kronofogdemyndigheten (”Kronofogden” eller ”KFM”) arbetar utefter ett tydligt uppdrag, att se till att den som har rätt att få betalt får det, tex företag eller privatpersoner, och ge stöd och råd till den som ska betala. Om du är svårt skuldsatt kan du ansöka om skuldsanering via KFM som kan hjälpa dig att komma tillbaka på fötter och börja leva ett liv utan skulder.

 

Skaffa Kreditkollen och få hjälp samt bättre koll på din ekonomi här!

Om du får en faktura som du inte betalar, som sedan går till påminnelse och inkasso – hamnar till slut hos Kronofogden om de inte betalas. Betalar du sedan inte heller hos Kronofogden så finns risk att du får en betalningsanmärkning.

Om du har en skuld som gått hela vägen till betalningsanmärkning och Kronofogden (KFM) så kan Kronofogden och som fortfarande inte är betalad så kan Kronofogden en så kallad utmätning. Det betyder att de ser över dina ekonomiska tillgångar för att se om något du äger kan användas för att betala skulden, till exempel din lön eller din bil etc.

 

Om Kronofogden inte lyckas få full betalning genom utmätningen, kallas detta för utmätningsförsök och registreras som en anmärkning hos UC som ligger kvar i tre år. Detta fortsätter tills du betalat originalskulden du mottagit från Kronofogden. För mer detaljerad information kan du läsa mer på Kronofogdens hemsida.

Om du har fått en registrerad skuld hos Kronofogden får du alltid en blankett hemskickad till dig kallad ”betalningsföreläggande”. Den bekräftar den totala skulden som ska betalas in till Kronofogden och innehåller originalskulden från fordringsägaren – den du är skyldig pengar, inkassokravet, och även en kostnad som går till Kronofogden.

När du får ett betalningsföreläggande från Kronofogden ska du betala den totala summan direkt till dem. Det är alltid en kort tidsperiod innan betalningen måste vara inskickad till Kronofogden och om skulden inte blir betald och registrerad hos Kronofogden innan slutdatumet gör Kronofogden ett utslag. Då registreras det en betalningsanmärkning som kommer synas i din kreditupplysning i tre års tid.

Om du inte kan betala av dina skulder, kan Kronofogden göra en så kallad löneutmätning av din lön samt andra inkomster du eller hushållet har. Vilket är att, en del av den inkomst du får, eller din lön används för att betala av den skuld som du har. Din löneutmätning påverkas alltså av om du är ensamstående, sambo eller har barn. Alltså bestäms det i en löneutmätning om hur mycket du kan betala av på dina skulder för att överleva. Det belopp som du får behålla kallas existensminimum, eller förbehållsbelopp.

De allra flesta inkomster kan utmätas, så som exempelvis pension, lön, a-kassa eller sjukpenning. Ersättningar såsom handikappersättning eller socialbidrag är två exempel på inkomster som inte får utmätas. Läs mer om detta hos Kronofogden

Få bättre koll på din ekonomi med Kreditkollen, läs mer och köp Kreditkollen här!

Laddar