Oavsett om du vill handla på kredit, ta ett lån för att köpa en bostad eller få ordning på din ekonomi baseras beslutet ofta på ditt kreditbetyg. Ett högre betyg ökar dina chanser att förverkliga dina drömmar. Så här fungerar det.

Alla vet inte om det. Men alla personer i Sverige över 18 år har ett kreditbetyg – det vill säga hur din förmåga ser ut för att betala alla dina räkningar i tid och undvika betalningsanmärkningar.

För att du ska få bättre kontroll över ditt UC-Score har UC tjänsten Kreditkollen. I tjänsten kan du följa ditt kreditbetyg, eller UC-score som det kallas, för att se hur ditt betyg utvecklas.

Visa upp ditt UC-Score hos banken

Banken vill gärna ha trygga kunder. Visa för banken att du har en stabil ekonomi, inga betalningsanmärkningar och få skulder, då visar du att risken är liten för att du inte skulle kunna betala av dina lån. Banken bedömer kreditrisk utifrån den totala ekonomin, till exempel om du är sammanboende med en partner och delar ekonomi, planer på amortering av bolånet, betalningsanmärkningar, hur stabil och bra din ekonomi är, antalet lån, det geografiska läget på din bostad och hur bra koll du har på din ekonomi.

Om du har betalningsanmärkningar och smålån att betala av ska du inte mörka dessa, presentera istället för banken hur du har lagt upp en plan för att komma tillrätta med avbetalningar på lån och presentera en plan för buffertsparande.

Ska du förhandla om låneräntan med din bank? Visa upp ditt UC-Score för att visa hur din ekonomi ser ut just nu, och hur den har förbättrats, då ökar dina chanser för bättre villkor.

Det här är Kreditkollen

Med Kreditkollen kan du enkelt få en överblick över ditt UC-score. Om du till exempel avslutar dina kreditkort eller betalar av dina skulder kan du över tid se ökningen av ditt UC-Score direkt i din telefon, surfplatta eller på din dator.

Förutom att du kan följa ditt UC-Score över tid får du även experttips om vad du kan göra för att höja ditt kreditbetyg. Du kan till exempel sätta upp egna mål för att enklare betala av krediter, eller varför inte anta en utmaning som pushar dig och din ekonomi i rätt riktning.

Kreditkollen

Nya Kreditkollen ger dig möjligheten att följa din kreditvärdighet och chansen att förbättra din privatekonomi. Sätt upp mål och utmana dig själv på ett helt nytt sätt!

Laddar