Det är skönt med trygghet i sommar

Tyvärr tar inte bedragare sommarlov och kan istället utnyttja att vi slappnar av när semestern startar. Därför har vi samlat våra bästa tips och råd på hur du kan uppmärksamma och känna igen tecken på att någon annan har kommit över dina personliga uppgifter och vad du själv kan göra för att försöka minska risken att bli utsatt för en ID-kapning.

Genom att hålla på koll på din kreditupplysning kan du snabbt agera om någon exempelvis försöker ta ett lån eller handla på kredit i ditt namn. Under semestern är det extra viktigt då du kanske inte har möjlighet att kolla din post dagligen. Detta drar många ID-kapare nytta av och därför ökar antalet ID-stölder under denna period.

Du håller enklast koll på din kreditupplysning med vår tjänst UC ID-Skydd, som även varnar om någon försöker ändra din folkbokföringsadress vilket ofta kan vara första steget i en ID-kapning. Tjänsten meddelar dig snabbt och smidigt via sms och e-post, oavsett var du befinner dig – så att du kan semestra i lugn och ro! Med UC ID-skydd får du även hjälp och assistans om du blir drabbad samt en försäkring på kvarstående skuld.

Det är vanligt att ID-kapare tar din post för att få tag på personlig information om dig, eller rent av genomför en adressändring som du inte ens märker.

Det finns flera steg du kan ta gällande din post för att minska risken för ID-kapning och det första du bör göra är att spärra obehörig adressändring. Det kan du enkelt göra på Skatteverket.se och på Adressandring.se. En adressändring blir då bara möjlig med hjälp av din personliga E-legitimation.

Om du reser bort kan det också vara smart att be en vän kolla din brevlåda emellanåt. Då kan eventuella kreditupplysningar upptäckas snabbare. Glöm heller inte att sätta ett lås på din brevlåda så att ingen obehörig kan beställa saker till dig och sedan hämta ut paketavier, för det är inte säkert att ditt postombud är lika försiktiga som du.

Ska du resa bort en längre tid kan du eftersända din post på adressandring.se 

Du känner säkert igen det. Du sitter på Facebook eller Instagram och ser vänner som tar bilder från sin semester, visst ser det härligt ut? Det tycker vi med. Däremot så borde du låsa din profiler så att endast dina vänner kan se dina semesterbilder.

Digitaliseringen har ändrat vårt beteende i rekordfart under de senaste åren. Vi kommunicerar idag på sätt som för 20 år sedan inte ens var möjliga och många av oss delar dagligen med oss av vårt liv i sociala medier helt öppet. Till skillnad från vykorten som vi skickade förr så kan en bild från stranden på Instagram ge en id-kapare värdefull information, speciellt om din profil på sociala medier är öppen. Många profiler är öppna som standard på exempelvis Instagram eller Facebook. Se därför till att låsa dina profiler!

En semesterbild som hamnar i fel händer är ofta ett bra sätt för tjuven att försäkra sig om att ingen är hemma och att brevlådan är fri att rensa.

Att ha koll på sina kontoutdrag är inte bara ett bra sätt att se hur mycket du har spenderat på den närliggande glasskiosken senaste tiden utan också för att upptäcka eventuella transaktioner du vet med dig att du själv inte står för.

När du är utomlands ökar risken för ID-kapningar, speciellt om du handlar i mindre säkra områden. Därför är det bra att regelbundet kolla ditt kontoutdrag för att se så att ingen har köpt något med ditt kort. Ett bra sätt att minska risken är att spärra ditt kort för utlandsköp och i stället öppna upp det vid behov. Det kan verka lite krångligt men med dagens låga priser för surf utomlands är det ofta bara ett knapptryck iväg via din banks mobilapp.

Hur många gånger har du högt sagt ditt personnummer i butiken för att få poäng i en kundklubb? Kanske skrivit ditt personnummer i en chatt med en kompis eller slängt ett papper med dina personuppgifter i en offentlig papperskorg? Ditt personnummer är en värdehandling och något som du därför bör vara mycket mer försiktig med.

Med ett personnummer som hamnat i fel händer kan en bedragare idag göra mycket skada. Bedragaren kan exemeplvis utföra handlingar så som adressändring, ta lån eller genomföra köp av produkter på avbetalning i någon annans namn. Det är därför väldigt viktigt att man är försiktigt med att lämna ut dessa uppgifter. Ett väldigt vanligt scenario är att du i butiken får frågan om ditt personnummer för kundklubbspoäng eller liknande, tänk på att i dessa situationer inte säga det högt, speciellt inte om det är mycket folk i närheten, man vet aldrig vem som kan snappa upp det. Det är mycket bättre, och oftast lättare för personen bakom kassan, att lämna fram ditt ID-kort eller kanske skriva ner det på en lapp och lämna till kassabiträdet så slipper du tänka på vem som står i närheten och lyssnar. Detta gäller så klart även kortnummer, pinkoder till kreditkort, portkoder eller passnummer, tänk en extra gång på vad du säger högt.

Tänk också till en extra gång till vem och i vilken situation som du lämnar ut ditt personnummer. Har personen i fråga verkligen behov av att veta det?  Behandla ditt personnummer som du behandlar ditt kreditkort eller annan värdehandling så kommer du vara mycket säkrare. Detta är självklart bara ett av många sätt som en bedragare kan komma över ett personnummer men det är ändå viktigt att göra vad man kan för att inte underlätta för en bedragare.

Vill du känna dig ännu tryggare att ingen annan använder ditt personnummer felaktigt eller få hjälp och assistans och olyckan skulle vara framme så kan du just nu skaffa vårt ID-Skydd.

Vår värld blir ständigt mer digital och våra uppgifter allt mer öppna. På din dator och i dina olika konton på sajter så finns det ofta väldigt mycket information som kan vara skadlig om den hamnar i fel händer. Det är därför viktigt att du tänker på var och i vilka nätverk/WiFi som du använder dina enheter samt att du säkerställer att webbplatsen där du lämnar information är säker och använder HTTPS.

I en digital värld så ställs vi inför helt nya problem och risker. Idag behöver en bedragare endast tillgång till din dator eller sociala mediekonton för att orsaka stor skada för dig. På semestern blir detta extra viktigt. Om du har med dig en dator eller mobil på semestern bör du ha ständig uppsikt över den på exempelvis kaféer och i hotellobbys etc. Blir datorn stulen eller kapad så finns risken att någon kan köpa saker via den om din webbläsare sparat kortuppgifter eller om du har sparat känsliga dokument med personuppgifter och liknande. Det finns även fall där personer med hjälp av en USB-sticka eller en länk som du klickat på har infekterat datorer med virus som sedan plockar upp känslig information eller till och med det du skriver på ditt tangentbord.

Ett annat problem som blir allt vanligare är att bedragaren plockar upp uppgifter som du skickar över internet via en osäker anslutning. Denna risk minskar avsevärt om hemsidan som du surfar på är krypterad och använder så kallad HTTPS, en säker anslutning. Detta är något som stora aktörer som exempelvis Google rekommenderar och något som de flesta webbläsare idag indikerar med ett hänglås framför webbadressen.

Tänk därför till en extra gång innan du lämnar dina personuppgifter digitalt, har hemsidan inte ett hänglås i adressen eller sitter du på en anslutning som är helt öppen (exempelvis hotellobby eller café) så bör du kanske undvika att skriva personnummer eller kortinformation.

Eftersom personuppgifter är känslig information så är det viktigt att hålla uppsikt över ID-kort, pass eller kreditkort när du är ute och reser. Många av oss håller ofta hårt i handväskan eller plånboken när vi går på stan för att undvika ficktjuvar men vad händer med ditt pass som ligger på hotellrummet?

När vi är på semester så har vi ofta många handlingar och papper med oss som innehåller personlig information. Det kan vara en bokningsbekräftelse med ditt namn och andra personuppgifter, ditt pass eller till och med din dator. Tyvärr så har man oftast dålig koll på vem som har tillgång till hotellrummet och bör därför vara försiktig. Lämna inte värdehandlingar på hotellrummet om de inte förvaras i säkerhetsboxar. Lämna inte heller ifrån dig dessa handlingar till någon som du inte med säkerhet kan lita på.

Oftast räcker det med att bedragaren får tillgång till din personliga information en kort stund, tar en bild på eller stjäl exempelvis ditt pass som sedan kan säljas dyrt på svarta marknaden eller enkelt begås brott med där bedragaren utger sig för att vara du. Är man bortrest kan detta också vara svårt att upptäcka innan man kommit hem vilket kan innebära att bedragaren redan tagit flera lån eller köpt produkter i ditt namn. Så behandla alla handlingar med personlig information som du behandlar ditt bankkort eller de uttagna kontanterna som du har med på resan så slipper du obehagliga överaskningar när du kommer hem.

Även om våra sommartips tips kommer göra dig mer medveten och säkrare så kommer man tyvärr aldrig kunna skydda sig helt då bedragarna hela tiden hittar nya vägar. 

Om du blivit utsatt så finns det flera saker att ta tag i. Det kommer dessutom att bli enklare och orsaka mindre skada ju snabbare du upptäcker bedrägeriet/ID-stölden. Det är en av anledningarna till att vi erbjuder UC ID-Skydd, en tjänst som kan begränsa eller till och med förhindra en ID-kapning. Du behöver också göra en polisanmälan och vid förlorade värdehandlingar kan du använda dig av tjänsten UC Förlustanmälan. Vi lägger då in en notering om att du har förlorat din ID-handling i din kreditupplysning. 

Laddar