Har du blivit ID-kapad? Med UC ID-skydd får du personlig hjälp

Artiklar & Kunskap

Bestrida fakturor, hantera betalningsanmärkningar och avsluta abonnemang. En ID-kapning kan resultera i en långdragen process.

Under 2020 anmäldes 218 000 bedrägeribrott, där identitetsbedrägerier var en av de största brottstyperna enligt statistik från BRÅ. Att utsättas för en ID-kapning är en obehaglig upplevelse som kan ta tid att upptäcka och orsaka ekonomiska skador.

En ID-kapning kan skilja sig från fall till fall. Ibland handlar det om att en bedragare använt ditt personnummer för att teckna abonnemang eller ta lån. I andra fall kan det handla om att hyra en bil eller registrera dig som ägare på ett fordon.

ID-Skydd för dig

Med UC ID-Skydd kan du känna dig trygg! Vi bevakar händelser i din kreditupplysning, hjälper dig dygnet runt om något inträffar och försäkrar mot eventuella skulder.

Experten berättar: Personlig hjälp dygnet runt

UC erbjuder tjänsten ID-Skydd, som hjälper dig upptäcka eventuella bedrägerier i tid och därmed minskar risken för ekonomisk skada. Skulle du bli utsatt finns det personlig hjälp att få – dygnet runt.

Jonas Hammarlund jobbar på UC:s assistanshjälp med att hjälpa personer som blivit utsatta för en ID-kapning.

– Vårt huvudfokus är att se till att personen inte får en ekonomisk skada. När man kontaktar oss gör vi först en kartläggning över vad som hänt, sedan ser vi till att sätta in rätt åtgärder för att hjälpa personen.

Vad kan det handla om för åtgärder?

– Skulle det visa sig att en person fått sin identitet kapad går vi först igenom vilka omedelbara åtgärder som bör vidtas för att begränsa skadan. Det skapas också en fullmakt så att vi får möjlighet att begränsa den ekonomiska skadan. Det görs bland annat genom att bestrida fakturor och gå igenom inkassokrav, en process som kan vara krånglig och tidskrävande för en privatperson att klara på egen hand. Personen måste även anmäla händelsen till polisen.

Om det inte rör sig om en ID-kapning, kan man få hjälp av er ändå?

– Bedrägerier kan ju ske i många olika former. Har en person blivit utsatt för till exempel skimming, att man blivit av med pengar på sitt bankkort, kan vi bistå med råd och vilka åtgärder som kan vidtas. Vi finns tillgängliga för att hjälpa till.

Med UC:s assistanshjälp får du personlig hjälp från en och samma handläggare genom hela processen.

– När det kommer till id-kapningar finns det inget hundraprocentigt skydd, men det finns förebyggande åtgärder du kan ta för att minska risken att bli utsatt, därför ska man aldrig tveka på att höra av sig till oss, avslutar Jonas Hammarlund.

Laddar