Shoppa online i mellandagarna? Undvik vanliga misstagen

Artiklar & Kunskap

Föredrar du att fynda online istället för i den fysiska butiken? Då gäller det att du är uppmärksam på var och hur du handlar. Under stora shoppinghelger ökar risken för bedrägerier och ID-kapning.

Inför stundande julfirande och tillhörande mellandagsrea är det många onlinebutiker som skickar ut erbjudanden via mail och sms. Men det är inte endast butikerna som skickar mail till dig. Under stora shoppinghelger passar även bedragare på att lura dig på dina personuppgifter.

En bedragare som kommer över ditt personnummer kan till exempel använda det för att ansöka om lån och köpa varor i ditt namn, en så kallad ID-kapning. En ID-kapning är både obehagligt, tidskrävande och kan leda till att du får återbetalningskrav på fakturor som bedragaren tagit utan din vetskap. Här kan du läsa mer om hur ett ID Skydd kan skydda dig.

Ett vanligt tillvägagångssätt är så kallade phishingmail där bedragare utger sig för att vara en butik och när du skriver in dina bank- eller personuppgifter så får bedragaren tillgång till din identitet.

Men det finns mycket du själv kan göra för att minska risken för en ID-kapning. Här kommer fyra saker att tänka på inför mellandagsreans erbjudanden.

Skaffa ID-Skydd idag


Handla från säkra hemsidor

När information skickas på internet görs det antingen helt öppet och läsbart, eller krypterat där informationen inte är läsbar för en tredje part. För att det ska vara krypterat kan du kontrollera att webbsidans adress börjar med https och inte bara http. Många webbläsare markerar även detta med ett hänglås i adressfältet.

Handla på etablerade sajter

Är det första gången du ska handla från webbplatsen? Sök efter information och recensioner om företaget på Google eller allabolag.se. Om något verkar skumt med företaget är det bättre att ta det säkra före det osäkra och handla någon annanstans.

Verkar det för bra för att vara sant?

Ja, då är det troligtvis det. Var försiktig med på vilka webbplatser och till vem du lämnar ut känsliga uppgifter som ditt personnummer och bankortsnummer. Du vet aldrig vem som sitter på andra sidan.

Vad gör du om du blir drabbad?

Skulle du bli drabbad av ett bedrägeri eller identitetsstöld – kom ihåg att alltid polisanmäla händelsen direkt. Du kan även spärra din kreditupplysning hos UC. Spärren innebär att det inte längre går att ta en kreditupplysning på ditt personnummer och försvårar på så sätt fortsatta bedrägerier.

Har du dessutom ett ID-skydd från UC gör du det ännu svårare för bedragare. UC bevakar dina personliga uppgifter på internet, som till exempel ditt betalkortsnummer, passnummer och personnummer. Om dina uppgifter hittas meddelar UC dig direkt via e-post eller SMS och ger dig rekommendation om lämplig åtgärd.

Skaffa ID-Skydd idag

Man meddelar även om dina uppgifter hos UC ändras, till exempel vid en adressändring eller kreditupplysningar för varor som du inte beställt. På så sätt kan du upptäcka ett bedrägeri i tid och minska eventuellt ekonomiska skador.

I UC ID-skydd ingår även assistanshjälp dygnet runt och försäkring för kvarstående skuld samt vid rättstvister

Laddar