Vad ingår i ditt ID-skydd? Missa inte de viktiga detaljerna

Artiklar & Kunskap

En ID-kapning kan få stora ekonomiska konsekvenser om den inte upptäcks i tid. Ett ID-skydd kan hjälpa dig med att upptäcka ett bedrägeri, men det är viktigt att du har koll på vad som faktiskt ingår.

Handla varor online, teckna abonnemang eller ta dyra lån – en ID-kapning kan ta många former. Men en gemensam nämnare är att någon annan använder ditt namn eller personnummer utan din vetskap.

Tyvärr finns det ingen lösning som ger dig ett garanterat skydd mot ID-kapningar. Men det finns flera åtgärder du själv kan ta för att minska risken och begränsa eventuella skador. Ett ID-skydd är en sådan åtgärd.

Vad är då ett ID-skydd?

Många försäkringsbolag erbjuder till exempel någon form av ID-skydd i hemförsäkringen. Men ett bedrägeri kan ske på många olika sätt och skulle du bli utsatt är det extra viktigt att du veta vad som faktiskt ingår sitt ID-skydd.

– En hemförsäkring bör du alltid ha på plats och ingår det även ett ID-skydd är det såklart en bonus. Men vad många inte tänker på är att det då ofta handlar om att hantera skadorna när en ID-kapning redan skett, säger Robert Öhman på UC.

ID-Skydd för dig

Med UC ID-Skydd kan du känna dig trygg! Vi bevakar händelser i din kreditupplysning, hjälper dig dygnet runt om något inträffar och försäkrar mot eventuella skulder.

Robert Öhman förklarar att det som är viktigt när det kommer till ID-kapningar är tidsaspekten. Har en bedragare fått tillgång till ditt personnummer kanske du inte upptäcker det direkt och bedragaren kan alltså hinna göra en stor skada under en lång tid.

– Ju tidigare man upptäcker en ID-kapning desto bättre. Vi på UC jobbar med den här typen av fall dagligen. Risken med att enbart förlita sig på hemförsäkringen är att man tappar den proaktiva delen. Vi har hela tiden koll på vad som händer med dina personuppgifter och informerar dig så fort vi ser en ändring.

Du ska inte behöva hantera en ID-kapning själv

Om du skulle drabbas av en ID-kapning kan det snabbt bli mycket att hålla reda på. Vem ska man kontakta? Hur bestrider man fakturor?

Med ett ID-Skydd från UC får du en personlig assistans som hjälper dig under hela processen och genom de olika bevakningsdelarna görs ett proaktivt arbete för att till så stor del som möjligt försöka motverka bedrägerier som följd av en ID-kapning. Dina personliga uppgifter bevakas på internet dygnet runt, som till exempel ditt betalkortsnummer, passnummer och personnummer. Om dina uppgifter hittas meddelar UC dig direkt via e-post eller SMS och ger dig rekommendationer om lämpliga åtgärder. Du blir även meddelad om dina uppgifter hos UC ändras, till exempel vid en adressändring eller om en kreditupplysning tas för varor som du inte beställt. På så sätt kan du upptäcka ett bedrägeri i tid och minska eventuellt ekonomiska skador.

Utöver bevakning och assistanshjälp ingår även en försäkring för kvarstående skuld samt vid rättstvister.

Laddar