Så förbättrar du din kreditvärdighet

Artiklar & Kunskap

Visste du att du har ett kreditbetyg? Oavsett om du vill handla på kredit, ta ett lån eller teckna ett abonnemang baseras beslutet ofta på ditt kreditbetyg, eller UC-score som det också kallas. Oavsett hur din personliga ekonomi ser ut just nu är det viktigt att komma ihåg att den alltid kan förbättras.

I bedömningen av din kreditvärdighet är det en mängd faktorer som spelar in, allt från hur din inkomst ser ut till om du har tidigare lån, betalningsanmärkningar och krediter. Allt detta och lite till vägs in i bedömningen och tillsammans bildar dessa uppgifter ditt UC-score, som ligger till grund för din kreditvärdighet. Ditt UC-score kan vara antingen högt eller lågt, att ha ett högt värde hjälper dig i förhandling med banker och långivare, vilket är något att sträva efter.

Öka din kreditvärdighet

1. Samla lån och krediter

Om du har många olika lån hos spridda långivare påverkar det din kreditvärdighet negativt. Det kan vara en god ide att se över de lån du har och om det finns förutsättningar för att samla ihop dem till ett enda lån. Genom att baka ihop dina smålån kan du få en bättre överblick över din ekonomi och i många fall blir din månadskostnad lägre då räntan förbättras.


2. Avsluta outnyttjade krediter

Har du ett kreditkort du inte använder? Även om kortet inte nyttjas så påverkar det din kreditvärdighet negativt då den beviljade krediten syns på UC:s kreditupplysning. Det kan alltså vara en bra ide att kontakta kreditgivaren och avsluta din kredit.

Anledningen till att din kreditvärdighet påverkas av ett outnyttjat kreditkort är för att en beviljad kredit när som helst kan användas, vilket gör att din totala skuld ökar.

Kreditkollen

Kreditkollen ger dig möjligheten att följa din kreditvärdighet och chansen att förbättra din privatekonomi. Sätt upp mål och utmana dig själv.

3. Skaffa Kreditkollen och få kontroll över din kreditvärdighet

Kreditkollen är ett verktyg för dig som vill ta kontroll över din privatekonomi. Här kan du enkelt se om du har outnyttjade kreditkort eller avbetalningskrediter. Beatrice Backman, produktspecialist på UC, berättar:

– Om du har planer på att ansöka om ett bolån så är Kreditkollen ett bra verktyg eftersom du är mycket mer förberedd i en förhandling. Om du har outnyttjade krediter rekommenderar jag att du avslutar dem innan du bokar in ett möte med banken.

Med Kreditkollen får du experttips för vad du kan göra för att höja ditt kreditbetyg och du kan sätta upp egna mål för att enklare betala av krediter. Eller varför inte anta en utmaning som pushar dig och din ekonomi i rätt riktning?

Laddar