6 tips för en tryggare Black Friday shopping

Artiklar & Kunskap

Snart är det dags igen för Black Friday och årets rea börjar redan att poppa upp på både hemsidor och i reklam. I tider där många företag tävlar om att sprida sina erbjudanden är det enkelt för bedragare att smälta in bland mängden e-post och sms som skickas till dig. Och bedragarna blir allt mer sofistikerade i sina metoder vilket innebär att det blir allt svårare att skilja de äkta från de falska.

Enligt PriceRunner förväntas e-handeln under Black Friday växa med 15-30 procent i år. När det skickas ut en stor mängd erbjudanden via annonsering, e-post och sms kan det till slut bli svårt att skilja de äkta utskicken från bedragarnas phishing mail (nätfiske) där syftet är att komma åt dina personliga uppgifter. En bedragare som kommer över ditt personnummer kan till exempel använda det för att ansöka om lån och köpa varor i ditt namn, en så kallad ID-kapning.

En ID-kapning är både obehagligt, tidskrävande och kan leda till att du får återbetalningskrav på fakturor som bedragaren tagit utan din vetskap. Var därför extra vaksam inför Black Friday på e-post som skickas till dig från företag som du inte känner till, eller meddelanden om varor som du inte beställt. Om du får bekräftelser på varor som du inte köpt, eller information om att en kreditupplysning har tagits på dig av ett företag som du inte haft kontakt med, är det viktigt att du kontaktar företaget direkt för att undersöka vad det gäller och kunna stoppa processen om en beställning har gjorts i ditt namn.

 

ID-Skydd för dig

Med UC ID-Skydd kan du känna dig trygg! Vi bevakar händelser i din kreditupplysning, hjälper dig dygnet runt om något inträffar och försäkrar mot eventuella skulder.

Det finns mycket som du själv kan göra för att försöka undvika att fastna hos bedragare. Här är 6 tips för att du ska känna dig tryggare under din nätshopping under Black Friday: 

  1. Betala säkert
    Se till att butiken har en säker betalningslösning. Till exempel 3D Secure där du behöver godkänna köpet med ett lösenord eller ditt BankID.

  2. Handla från säkra hemsidor
    När information skickas på internet görs det antingen helt öppet och läsbart, eller krypterat där informationen inte är läsbar för en tredje part. För att det ska vara krypterat kan du kontrollera att webbsidans adress börjar med https och inte bara http. Många webbläsare markerar även detta med ett hänglås i adressfältet.

  3. Handla på etablerade sajter
    Är det första gången du ska handla från webbplatsen? Sök efter information och recensioner om företaget på Google eller allabolag.se. Om något verkar skumt med företaget är det bättre att ta det säkra före det osäkra och handla någon annanstans.

  4. Klicka inte på länkar i okända e-postmeddelanden 
    Var vaksam på e-postmeddelanden som uppmanar dig att klicka på länkar. Framförallt om det är från en avsändare du inte känner igen eller för varor du inte har beställt. Det kan nämligen röra sig om phishing där länkarna innehåller skadliga filer som laddar ner program med virus på din dator för att fånga upp känslig information som till exempel lösenord. Virus finns ofta i bifogade filer eller i länkar som ligger i e-posten. Googla istället upp kontaktuppgifter till avsändaren och kontakta dem direkt för att få hjälp.

  5. Verkar det för bra för att vara sant? 
    Ja, då är det troligtvis det. Var försiktig med på vilka webbplatser och till vem du lämnar ut känsliga uppgifter som ditt personnummer och bankortsnummer. Du vet aldrig vem som sitter på andra sidan. 

  6. Vad gör du om du blir drabbad?
    Skulle du bli drabbad av ett bedrägeri eller identitetsstöld – kom ihåg att alltid polisanmäla händelsen direkt! Du kan även spärra din kreditupplysning hos UC. Spärren innebär att det inte längre går att ta en kreditupplysning på ditt personnummer och försvårar på så sätt fortsatta bedrägerier.

Laddar