7 tecken på en id-kapning

Artiklar & Kunskap

Under 2020 anmäldes 218 000 bedrägeri­brott, där identitets­bedrägerier var en av de största brottstyperna enligt statistik från BRÅ. Att utsättas för en ID-kapning är en obehaglig upplevelse som kan ta tid att upptäcka och orsaka stora ekonomiska skador. Här kommer några händelser du bör vara uppmärksam på för att upptäcka en eventuell ID-kapning.

De flesta förändringar som sker i din kreditupplysning är du ofta själv medveten om - det kan till exempel handla om att du har sökt ett bolån, skaffat ett nytt mobilabonnemang eller flyttat. Men om du börjar få brev eller telefonsamtal om tjänster du inte beställt bör du agera.

7 punkter du bör vara uppmärksam på

  1. Du får brev eller meddelande om att en kreditupplysning är tagen på dig som du inte känner igen
  2. Du får telefonsamtal, sms, e-post eller brev om varor eller tjänster som du inte har beställt
  3. Du får fakturor eller inkassokrav för varor eller tjänster du inte har beställt
  4. Du ser uttag och transaktioner som du inte känner igen på ditt kontoutdrag
  5. Du får ansökningsblanketter om lån eller krediter som du inte har ansökt om
  6. Du får avslag på lån och krediter som du försöker ta
  7. Du får ingen post eller får meddelande om en adressändring som du inte har beställt

Vad gör du om du blivit ID-kapad?

Vid en eventuell ID-kapning kan du i vissa fall få hjälp via din hemförsäkring, men det är viktigt att du kollar vad just din hemförsäkring täcker. I många fall kan det vara att en hemförsäkring endast hjälper dig efter att brottet har begåtts.

Med UC ID-skydd bevakar vi dina uppgifter och meddelar dig direkt när en kreditupplysning tas och om något i din kreditupplysning hos UC ändras. Vi kan även bevaka dina personliga uppgifter som finns online och scanna efter dem på det öppna nätet, deep webb och darknet. På så sätt får du möjlighet att snabbt kunna agera vid en potentiell ID-kapning och därmed begränsa eller till och med förhindra eventuella skador.

Skulle du trots detta bli utsatt för en ID-kapning kan du få hjälp dygnet runt via telefonassistans och på MinUC.se. Dessutom ingår två försäkringar i UC ID-Skydd för att täcka eventuella rättskostnader och kvarstående skulder.

Laddar