Då är du mest sårbar för nätbedragare

Artiklar & Kunskap

För bara några år sedan var det enklare att upptäcka ett nätbedrägeri. I dag ser det lite annorlunda ut. – Bedragarna blir alltmer professionella, säger Johanna Wink, ansvarig för konsumenttjänster på UC.

De flesta av oss har någon gång i livet fått både ett och annat mystiskt mejl eller sms fullt av många stavfel och märkliga uppmaningar. För bara några år sedan var den här typen av nätfiske enklare att genomskåda.

Om man jämför med för tio år med idag så ser vi tydligt hur bedragare blir allt mer professionella i sitt agerande. Nuförtiden är de skickliga och kör med genomtänkta strategier. En sådan är att skicka ut meddelanden under känsliga tider på dygnet, som till exempel när vi är på väg till eller från jobbet eller hämtar barn på förskolan. Stunder när vi är extra sårbara och mer benägna att klicka på länkar som bedragarna vill att vi ska gå in på.

Följer våra beteenden

Nätfiske (phising) är en av de vanligaste metoderna. Via falska mejl, sms eller telefonsamtal försöker bedragarna lura oss att avslöja information.

Statistik från UC visar över 80 procent av ID-kapningarna har gått ut på att bedragaren använder någon annans personnummer. Att ta lån i någon annans namn är också vanligt – drygt 40 procent av fallen går ut på detta.

Bedragarna kan ofta skriva och prata svenska vilket medför att de kommer närmare inpå en. De anpassar kommunikationen efter sina offer och följer deras beteende. 

Så kan du minska risken att bli ID-kapad

Helt skyddade från nätbedragarna kan vi aldrig bli. Däremot finns det en hel del du kan göra för att minska risken att bli identitetskapad.

– Var alltid skeptisk när du får länkar i sms eller mejl och var uppmärksam på mejl där du uppmanas att svara snabbt. Ha också i åtanke att ingen med legitima avsikter kommer att be dig att skicka koden till ditt Bank-ID eller andra konton, säger Johanna Wink.

Följderna av en identitetskapning kan bli långa och svåra. Om man misstänker att man blivit drabbad gäller det att agera direkt.

- Med vår tjänst UC ID-Skydd kan du ha ordentlig koll på dina personliga uppgifter för att minska risken för bedrägerier. Inget identitetsskydd kan skydda dig helt mot ID-kapning, men du får de bästa förutsättningarna att upptäcka en potentiell identitetskapning i tid samt agera snabbt och rätt. Så fort någon gjort en kreditupplysning på dig via UC meddelar vi dig i samma stund som upplysningen görs, säger Johanna Wink.

Laddar