Dataintrång - Vad är det och hur skyddar du dig?

Artiklar & Kunskap

Ett dataintrång behöver inte innebära att någon bryter sig in i en dator utan det räcker att personen ger sig själv tillgång till uppgifter från ett öppet system. Läs mer om vad dataintrång är här!

Vad är dataintrång?

Den som ger sig själv tillgång till information som lagras digitalt utan tillstånd gör sig skyldig till dataintrång. Det kan även innebära att ändra, ta bort, blockera eller lägga till information. Dataintrång är brottsligt och kan ge böter eller fängelse upp till två år.

De senaste åren har flera stora företag och myndigheter blivit utsatta för dataintrång och känsliga uppgifter som privatpersoners användaruppgifter och kreditkortsnummer har läckt till internetbedragare.

Ett dataintrång behöver inte innebära att någon bryter sig in i en dator utan det räcker att personen ger sig själv tillgång till uppgifter från ett öppet system. Till exempel får en person som i tjänsten har tillgång till en databas med kund-, medborgar- eller patientuppgifter inte göra slagningar på personer som inte handläggs av vederbörande.  Dataintrång omfattar även spridning av virus, hacking och överbelastningsattacker. Dataintrång hos företag och myndigheter är svårare för dig att påverka men det kan vara bra att känna till att den nya dataskyddsförordningen ger dig som privatperson ökade rättigheter och dina personuppgifter ett ökat skydd. Myndigheter och företag är till exempel skyldiga att redovisa hur de hanterar dina personuppgifter. Det du däremot kan påverka direkt är ditt eget säkerhetstänkande i din internetanvändning.

ID-Skydd för dig

Med UC ID-Skydd kan du känna dig trygg! Vi bevakar händelser i din kreditupplysning, hjälper dig dygnet runt om något inträffar och försäkrar mot eventuella skulder.

Hur kan du skydda dig mot dataintrång?

 1. Gör alltid dina e-handelsköp hos välkända och betrodda företag.
 2. Kontrollera hur företag som du e-handlar hos hanterar dina personuppgifter.
 3. Kontrollera e-post med misstänksamma logotyper och avsändaradresser.
 4. Lämna aldrig ifrån dig personliga ekonomiska uppgifter som kort- kreditkort- eller kontonummer.
 5. Lämna aldrig ifrån dig användaruppgifter till användarkonton som användarnamn och lösenord.
 6. Logga aldrig in på BankID på uppmaning av någon annan eller lämna ut din kod till BankID.
 7. Klicka inte på misstänksamma eller okända länkar och bifogade dokument i en e-post.
 8. Verifiera inte kontoinformation i misstänksamma e-post.
 9. Var uppmärksam på e-post som hotar med att stänga ner ditt konto om du inte klickar på en länk och bekräftar dina uppgifter.
 10. Var extra kritisk till e-post med lockande erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna.
 11. Var uppmärksam på e-post som ber dig bekräfta eller lämna uppgifter som är skrivna med dålig grammatik, stavning eller ordföljd. Dessa e-post är ofta en bluff.
 12. Håll dator, telefon och iPad uppdaterade med brandväggar och de senaste virusskydden.
 13. Kontrollera webbsidors säkerhet. Säkra webbsidor bör ha https i början av sin adress samt föregås av ett hänglås.

Skydda dig även genom att skaffa ID-skydd, så hjälper vi dig med eventuella rättsprocesser samt ersättning för eventuella stölder!

Anmäl alltid dataintrång

Du ska alltid polisanmäla ett misstänkt dataintrång. Om det är en myndighet eller ett företag som behandlat dina uppgifter felaktigt kan du ta kontakt och påtala problemet så att det åtgärdas. Du kan också anmäla till Datainspektionen som tar beslut om en eventuell tillsyn. Privatpersoner och anställda har enligt den nya dataskyddsordningen, GDPR rätten att bli informerade om det skett ett dataintrång som kan äventyra deras personuppgifter. Detta för att du som privatperson ska få möjlighet att vidta åtgärder som att ändra lösenord eller spärra kort eller konton. Företag och myndigheter ska också rapportera incidenten till Datainspektionen inom 72 timmar.

Laddar