Har du oanvända krediter? Så kollar du

Artiklar & Kunskap

Visste du att om du har outnyttjade krediter, eller kreditkort sänker du din kreditvärdighet i onödan? Men det finns ett knep som gör att du får stenkoll på din ekonomi. – Det är många som blir förvånade när de gör en kreditupplysning på sig själv, säger Beatrice Backman, produktspecialist på UC.

Bakom ett kreditkort, eller en avbetalning finns det alltid ett konto. Om du till exempel tar en tv på avbetalning får du automatiskt ett konto hos elektronikbolaget. Beatrice Backman, produktspecialist på UC, berättar att det är överraskande få som vet om exakt vilka krediter, eller konton, som är kopplade till deras namn.

– I det stora hela är det inte bra att ha krediter som man inte vet om. Det sänker din kreditvärdighet. Med UC:s tjänst Kreditkollen kan du enkelt se om du har outnyttjade kreditkort och avbetalningskrediter, säger hon.

"Ett bra verktyg”

Om du till exempel funderar på att köpa en bostad eller en bil tar banken alltid en kreditupplysning. Om de ser att du har flera outnyttjade krediter kan det påverka deras bedömning av din låneansökan.

– Om du har planer på att ansöka om ett bolån så kan Kreditkollen vara ett bra verktyg eftersom du är mycket mer förberedd i en förhandling. Om du har outnyttjade krediter rekommenderar jag att du avslutar dem innan du bokar in ett möte med banken, säger Beatrice Backman.

Flera funktioner

Det är dessutom enkelt att avsluta outnyttjade krediter. Det krävs bara ett samtal. Ungefär en gång i månaden rapporterar bankerna in alla förändringar till UC. Sedan uppdateras din information på Kreditkollen automatiskt. Men den populära tjänsten fyller flera funktioner för användarna.

– Du kan se exakt hur din kreditvärdighet ser ut, och hur den har utvecklats över tid. Du kan även se alla dina kreditupplysningar samt följa ditt UC-score. Att få koll på ditt UC-score är viktigt eftersom det har betydelse för vilka belopp du kan beviljas lån för, eller vilken ränta du får, säger Beatrice Backman.

Tips och råd

Du kan också se din taxerade inkomst och eventuella betalningsanmärkningar – och när de försvinner.

– Kreditkollen gör stor skillnad i människors liv. Du får koll på din ekonomi, men tjänsten fungerar även i utbildande syfte. Det finns massor av tips och råd på minuc.se. Det handlar om allt från sparande till hur man bäst förbereder sig inför ett möte med banken, säger Beatrice Backman.

 

Laddar