Jesper fick sin identitet kapad

Drygt en vecka innan sitt eget bröllop fick Jesper Johansson en obehaglig överraskning. Han fick veta att han blivit ID-kapad.

-Ja, det kom väldig olägligt. Jag fick reda på det en och en halv vecka innan jag skulle gifta mig.

Någon hade beställt varor på nätet i Jespers namn. Hur bedragaren kommit över hans legitimation vet Jesper inte, kanske genom en falsklegitimation eller att någon sett hans personnummer i en butik.

Hur kändes det att bli utsatt?

-Det var en konstig känsla, jag kände mig naken och kränkt, precis som om jag blivit bestulen på det mest privata. Det var jobbigt, verkligen en pärs.

Allt började med ett brev från Comviq, som också ringde honom för att kontrollera om han beställt två abonnemang från dem. Redan då förstod Jesper att något var fel. Han sökte på Eniro och fann två telefonnummer i sitt eget namn som han inte kände igen. Jesper polisanmälde och tog kontakt med UC, som spärrade hans personnummer.

-Det kändes bra när jag kontaktade UC som förstod vad jag gått igenom och ville hjälpa till och lösa problemet. Det var positivt.

Bara en vecka efter ID-kapningen började fakturorna att komma och Jesper fick ringa till alla företag för att bestrida fakturorna med hjälp av polisanmälan. 

-Det var ett heltidsjobb. Jag hade taggarna utåt och kände att jag ville lösa allt själv.

Jesper tog ledigt från jobbet en vecka för att försöka reda upp allt innan bröllopet. Först efter åtta månader kunde han andas ut när fakturor och betalningspåminnelser slutat att komma. Totalt skulle det visa sig vara fakturor på varor till ett värde av cirka 100 000 kronor. Trots mardrömmen kunde Jesper lägga undan tankarna på ID-kapningen under sitt bröllop.

-Det fanns så mycket annat att tänka på den dagen, och det hände så mycket annat kul.

Med både spärr och ID-skydd hos UC känner Jesper sig ganska säker.

-Jag känner mig rätt så lugn nu. Ingen kan ta krediter på mig utan att jag vet om det.

 

Se filmen med Jesper

UC ID-Skydd Duo

139 kr/mån

Med UC ID-Skydd Duo kan både du och en vän eller någon du håller kär, känna er trygga. Med UC ID-Skydd duo sparar ni upp till 800 kr per år.

Dubbel trygghet är bättre trygghet!

Beställ och läs mer

Redan utsatt för bedrägeri?

Är du redan utsatt för ett bedrägeri kan det vara en god idé att helt spärra din kreditupplysning hos UC. Då minskar du risken för fortsatta bedrägerier.

Läs mer om UCs Bedrägerispärr här.

Läs mer

Förlorat din ID-handling?

95 kr/samtal

Minska risken för bedrägerier och anmäl förlorad ID-handling på 0900-101 20 30. Ring dygnet runt. 

Läs mer om UC Förlustanmälan
Laddar
;