Frågor och svar om anmärkningar

En betalningsanmärkning tillkommer när Kronofogden utfärdar ett utslag på en skuld. Du får alltså från början en faktura, betalas inte den i tid så kommer det påminnelser samt inkassokrav och om skulden fortfarande inte blir betald så skickas ärendet tillslut till Kronofogden, som privatperson får man då ett förfallodatum ifrån Kronofogden för att betala in skulden. Om man inte betalar in skulden inom förfallodatumet så blir det då ett så kallat utslag på skulden, vilket gör att det då registreras en betalningsanmärkning i UC’s register.

Betalningsanmärkningen ligger i registret och framkommer till banker och företag som tar en kreditupplysning på dig och den påvisar att man har misskött en betalning en eller flera gånger.

Betalningsanmärkningen är en indikation på att du inte har skött dina betalningar.

Läs mer om betalningsanmärkningar.

Vill du se om du har några betalningsanmärkningar eller när de försvinner kan du se det i Kreditkollen, läs mer och köp Kreditkollen!

En betalningsanmärkning på en privatperson finns kvar i ditt register i tre års tid. Du får en betalningsanmärkning om du inte betalar in din skuld till Kronofogden i tid.

Läs mer om betalningsanmärkningar här!

En betalningsanmärkning, hur länge den visas beror på om det är en juridisk person, vilket innebär ett företag, som exempelvis aktiebolag eller handels- och kommanditbolag eller om det är en fysisk person, alltså en privatperson eller en enskild firma.

För en privatpersoner är en betalningsanmärkning normalt registrerad i UCs register i 3 år (36 månader). Ifall en betalningsanmärkning noteras den 23 mars 2020, försvinner den alltså 23 mars 2023.

Har det däremot att göra med en pågående skuldsanering, är betalningsanmärkningen kvar i 5 år (60 månader).

En betalningsanmärkning för en juridisk person är registrerad i 5 år (60 månader).

Det innebär att:

 • Betalningsanmärkning gällande missbrukade kontokortskrediter i två år (24 månader)
 • Betalningsanmärkning på en fysisk person kvarstår i tre år (36 månader)
 • Betalningsanmärkning gällande missbrukade bankkonton kvarstår i tre år (36 månader)
 • Betalningsanmärkning gällande misskötta krediter kvarstår i tre år (36 månader)
 • Betalningsanmärkning gällande misskötta krediter visas bara för banker och kreditmarknadsbolag
 • Beslut om skuldsanering kvarstår i fem år från den dag inledandebeslutet meddelades eller om en betalningsplan sträcker sig längre än fem år, så länge avbetalningsplan pågår. Gäller beslutet skuldsanering för företagare och närstående till företagare (F-skuldsanering) kvarstår uppgiften i tre år från den dag då inledandebeslutet meddelades.
 • Ansökan om konkurs registreras på fysisk person och kvarstår händelseåret plus två år, vilket innebär att en konkursansökan som registrerats i februari 2019 tas bort den 1 januari 2022.
 • Näringsförbud kvarstår i tre år (36 månader) efter att näringsförbudet upphört

Läs mer om betalningsanmärkningar.

Vill du se om du har några betalningsanmärkningar eller när de försvinner kan du se det i Kreditkollen, läs mer och köp Kreditkollen!

En uppgift om en skuld som är obetald eller inte har betalats i tid kan leda till en så kallad anmärkning hos UC. Detta kallas även betalningsanmärkning.

Betalningsanmärkningen är en indikation på att du inte har skött dina betalningar.

En betalningsanmärkning kan bland annat leda till att du inte kan:

 • låna pengar från banker och kreditbolag
 • köpa på avbetalning eller på faktura
 • få ett hyreskontrakt på en bostad
 • få ett telefonabonnemang
 • ansöka om kreditkort


Skaffa Kreditkollen och se om du har betalningsanmärkningar!

Hej👋
Vad kan jag hjälpa dig med?😊

Laddar
;