Kreditkollen

För dig som vill ha kontroll över din privatekonomi.

Med Kreditkollen ser du ditt eget kreditbetyg, som mäter din kreditvärdighet och fungerar som en temperaturmätare på din ekonomi. Du får också obegränsad tillgång till din egen kreditupplysning, det ger dig en bra överblick och du ser bland annat:

 • Dina lån och krediter
 • Eventuella betalningsanmärkningar och när de försvinner
 • Senaste kreditförfrågningar som är gjorda på dig

Tips!
Visa upp ditt kreditbetyg när du förhandlar ränta med banken.

Beställ Kreditkollen här

Kreditkollen ger dig kontroll på din ekonomi

39
kr/mån

Det här ingår i kreditkollen:

Ditt kreditbetyg

Få koll på din egen kreditvärdighet och skaffa dig bra argument till sänkt ränta.

Din egen kreditupplysning

Ger dig överblick och kontroll över din privatekonomi.

Tips och råd

Hur förbättrar du din kreditvärdighet? Bästa tipsen till förhandlingen med banken.

Hur funkar Kreditkollen?

Kreditkollen är ett verktyg för dig som vill ta kontroll över din privatekonomi. Kreditkollen består av två delar:

 1. Ditt Kreditbetyg - mäter din kreditvärdighet och är en perfekt hjälp om du vill förhandla ränta med banken eller följa hur din privatekonomi utvecklas.
 2. Din kreditupplysning  - ger dig en bra överblick över din privatekonomi. Du ser bland mycket annat dina eventuella betalningsanmärkningar och när de försvinner samt alla dina lån och krediter.

Beställ Kreditkollen här.

 

Mitt Kreditbetyg

Mitt Kreditbetyg visar din kreditvärdighet, alltså din förmåga att betala räkningar och undvika betalningsanmärkningar. När du vill ta ett lån eller handla på avbetalning utgår kreditgivare både från ditt betyg och egna policyregler då de bestämmer belopp och villkor.

Mitt Kreditbetyg är också en perfekt hjälp om du vill ta kontroll över din privatekonomi. Du ser snabbt hur kreditbetyget ändras när din ekonomi ändras och du får ett mått på hur kreditvärdig du är. Dessutom är det spännande att följa vad som händer med din kreditvärdighet om du t.ex avslutar krediter eller tar ett nytt bolån.

Mitt Kreditbetyg är ett handfast verktyg när du t.ex vill förhandla om räntan.

 

Min Upplysning

Banker och andra kreditgivare tar ofta en kreditupplysning på dig när du vill låna pengar, handla på avbetalning eller hyra bostad. Med Min Upplysning kan du i förväg få kontroll på vad andra får veta om dig. Du får också en bra överblick över din privatekonomi och du ser bland annat:

 • Dina lån och krediter
 • Eventuella betalningsanmärkningar och när de försvinner
 • Inkomstuppgifter
 • Fastighetsinnehav
 • Senaste kreditupplysningar som är tagna på dig. En kreditupplysning tas exempelvis när du vill ta ett lån, vill handla på avbetalning, tecknar ett telefonabonnemang eller ansöker om ett kreditkor

Så här funkar Kreditkollen:

 • Du abonnerar på Kreditkollen för 39 kr per månad.
 • Du har full tillgång till ditt eget kreditbetyg och din egen kreditupplysning under abonnemangstiden.
 • Du ser vad som påverkar ditt kreditbetyg och hur du kan förbättra det.
 • Både ditt kreditbetyg och din kreditupplysning uppdateras varje dag.
 • Du tar del av dina tjänster genom att logga in här på minUC.se med ditt BankID. Läs mer om BankID här.

Beställ Kreditkollen här.

Läs mer
+

Varför behöver jag ha koll på min kreditvärdighet?

När banken och andra kreditgivare behandlar din låneansökan utgår de ofta från vilket kreditbetyg du har. Ditt kreditbetyg har betydelse för vilket lånebelopp du beviljas och till vilka villkor. Ditt kreditbetyg indikerar också om det finns möjlighet att förhandla om räntan på befintliga lån. 

Ditt kreditbetyg kan även ha betydelse när du vill handla på avbetalning eller mot faktura. Ofta kompletteras ditt kreditbetyg med bankens egna policyregler för bedömning av krediter och lån. Med UCs tjänst Kreditkollen kan du själv kolla din kreditvärdighet och därmed öka dina möjligheter att förhandla om räntan med banken.

Ditt kreditbetyg, som ingår i tjänsten Kreditkollen, kan du använda för att:

 • Hålla koll på din kreditvärdighet.
 • Förhandla villkor för lån och krediter.
 • Visa din kreditvärdighet och betalningsförmåga för andra, till exempel när du ska hyra bostad, köpa varor eller tjänster på avbetalning eller söka jobb.

Beställ Kreditkollen här.

För dig med stark kreditvärdighet

Ju bättre din kreditvärdighet är desto större är din betalningsförmåga, och desto större möjligheter har du att handla på kredit, köpa varor eller tjänster på avbetalning eller få bra villkor för nya eller omförhandlade lån.
 
För dig med svag kreditvärdighet
Om du planerar att köpa bostad eller göra någon annan investering som kräver att du lånar pengar, eller behöver handla på avbetalning, är det nödvändigt att du vet hur du kan förbättra din kreditvärdighet. Det är en stor mängd parameterar som mäts och vägs samman i ditt kreditbetyg, några exempel är:

 • Antalet kreditengagemang och belopp.
 • Betalningsanmärkningar och andra anmärkningar.
 • Inkomstuppgifter.
 • Övriga uppgifter som ditt civilstånd, om du äger fastighet etc.

Genom att hålla koll på ditt kreditbetyg blir du bättre förberedd när du till exempel skall söka lån eller krediter. Tjänsten Kreditkollen ger dig ett värde på din kreditvärdighet som banken och kreditgivarna ser den. Många företag och banker vänder sig till UC för att få hjälp med uppgifter om dig som kund.

Eftersom ditt kreditbetyg uppdateras varje dag, har du med ett abonnemang alltid tillgång till din dagsaktuella kreditvärdighet. Kreditbetyget bygger på uppgifterna i din egen kreditupplysning.

Beställ Kreditkollen här.

Läs mer
+

Vad är kreditvärdighet?

Ditt Kreditbetyg är ett mått på din kreditvärdighet - det vill säga din förmåga att betala alla dina räkningar i tid och undvika betalningsanmärkningar.

Innan banken och övriga kreditgivare lånar ut pengar till dig vill de veta om du kommer att betala alla dina räkningar, inklusive amorteringar och räntor. Därför gör de en så kallad kreditbedömning och tar en kreditupplysning på dig. Din kreditvärdighet eller ditt kreditbetyg utgår från den kreditupplysning som finns hos UC och anger risken för att du får en betalningsanmärkning inom det närmaste året.

Alla svenskar över 18 år har sitt eget kreditbetyg. Beräkningen utgår från de uppgifter som finns i din kreditupplysning och jämförs med övriga invånare i Sverige. Även om man inte har en betalningsanmärkning kan man ha en förhöjd risk att få en, beroende på hur uppgifterna i kreditupplysningen ser ut. Kreditbetyget beräknar risken att få en betalningsanmärkning på 12 månaders sikt. Du kan läsa mer om vad som påverkar ditt kreditbetyg om du köper tjänsten Kreditkollen. 

Beställ Kreditkollen här.

Läs mer
+

Vad är en kreditupplysning?

Kreditupplysningar är till för att hjälpa banker, andra kreditgivare och företag att minska riskerna när de beviljar lån och krediter. Upplysningen innehåller både ekonomiska fakta och personliga uppgifter om dig. 

Informationen i en kreditupplysning är framförallt inriktad på ekonomiska förhållanden. Men där finns också personliga uppgifter som ditt civilstånd och din folkbokföringsadress. Din kreditupplysning innehåller också en förteckning över de krediter och lån som finns registrerade hos UC. Utöver total lånesumma ser du hur stora krediter du har, vilka kreditgivarna är och om du har krediter du inte utnyttjar. Dessutom ser du information om inkomster, fastighetsinnehav, betalningsanmärkningar och senaste kreditfrågor.
 
De flesta kreditgivare tar en upplysning varje gång du vill ansöka om ett lån eller handla på kredit, avbetalning eller mot faktura. Fastighetsägare tar ofta en upplysning när du vill hyra en bostad. Det är också vanligt att företag tar en upplysning när du söker ett jobb. 

Beställ Kreditkollen här.

Läs mer
+

Var kommer uppgifterna ifrån?

Våra källor håller högsta kvalitet och uppdateras i flera fall dagligen. För att vi ska kunna täcka allt som rör dina personliga uppgifter och ekonomiska förhållanden hämtar vi fakta från många olika aktörer, till exempel: Skatteverket, banker, finansbolag, kontokortsföretag, Bolagsverket, Lantmäteriet, Kronofogden och Tingsrätten. 

Ditt kreditbetyg bygger dels på uppgifter i din kreditupplysning, dels på omfattande statistik över Sveriges invånare som är 18 år och uppåt.

Kreditbetyget anges i fem steg:

 • Utmärkt
 • Mycket bra
 • Bra
 • Mindre bra
 • Svag

Beställ Kreditkollen här.

Läs mer
+
Läs mer

UC ID-Skydd

69 kr/mån

Det är enkelt att kapa någons identitet. Med UC ID-Skydd minskar du risken och kan snabbt agera om någon försöker kapa din identitet. Blir du trots allt ID-kapad hjälper vi dig hela vägen.

Beställ och läs mer

Det är enkelt att kapa någons identitet. Många bedrägerier börjar med en adressändring eller att någon vittjar din brevlåda. Förövaren får kontroll över din post och sedan är det lätt att beställa kreditkort, teckna abonnemang, handla mot faktura eller ta lån i ditt namn.

Blir du utsatt för en ID-kapning är det viktigt att agera snabbt – då har du chans att begränsa eller till och med förhindra skadorna. Med UC ID-Skydd får du sms eller epost om någon till exempel ändrar din folkbokföringsadress eller försöker ta ett lån eller handla på kredit i ditt namn. Blir du trots allt utsatt för en ID-kapning hjälper vi dig - dygnet runt.

Beställ UC ID-Skydd här.

Läs mer
Laddar