Kreditkollen

För dig som vill ha kontroll över din privatekonomi.

Med Kreditkollen kan du följa ditt UC-Score och se hur din kreditvärdighet utvecklas över tid. Du kan anta mål och utmaningar och får obegränsad tillgång till din Upplysning.

✓ Följ ditt UC-Score och se hur din kreditvärdighet utvecklas

✓ Anta mål och utmaningar som förbättrar din ekonomi

✓ Obegränsad tillgång till din Upplysning

Beställ Kreditkollen här

Ingen bindningstid

49
kr/mån

3 anledningar till att du ska skaffa kreditkollen

Följ ditt kreditbetyg

Med Kreditkollen kan du följa din kreditvärdighet på ett överskådligt sätt.

Sätt upp mål och utmaningar

Sätt upp egna mål och anta utmaningar för att förbättra din privatekonomi

Få tips och råd

Du får hela tiden tips och råd om hur du kan förbättra din ekonomi.

Varför behöver jag ha koll på min kreditvärdighet?

När banken och andra kreditgivare behandlar din låneansökan utgår de ofta från vilket kreditbetyg du har. Ditt kreditbetyg har betydelse för vilket lånebelopp du beviljas och till vilka villkor. Ditt kreditbetyg indikerar också om det finns möjlighet att förhandla om räntan på befintliga lån. 

Ditt kreditbetyg kan även ha betydelse när du vill handla på avbetalning eller mot faktura. Ofta kompletteras ditt kreditbetyg med bankens egna policyregler för bedömning av krediter och lån. Med UCs tjänst Kreditkollen kan du själv kolla din kreditvärdighet och därmed öka dina möjligheter att förhandla om räntan med banken.

Ditt kreditbetyg, som ingår i tjänsten Kreditkollen, kan du använda för att:

 • Hålla koll på din kreditvärdighet.
 • Förhandla villkor för lån och krediter.
 • Visa din kreditvärdighet och betalningsförmåga för andra, till exempel när du ska hyra bostad, köpa varor eller tjänster på avbetalning eller söka jobb.

Beställ Kreditkollen här.

För dig med stark kreditvärdighet

Ju bättre din kreditvärdighet är desto större är din betalningsförmåga, och desto större möjligheter har du att handla på kredit, köpa varor eller tjänster på avbetalning eller få bra villkor för nya eller omförhandlade lån.
 
För dig med svag kreditvärdighet
Om du planerar att köpa bostad eller göra någon annan investering som kräver att du lånar pengar, eller behöver handla på avbetalning, är det nödvändigt att du vet hur du kan förbättra din kreditvärdighet. Det är en stor mängd parameterar som mäts och vägs samman i ditt kreditbetyg, några exempel är:

 • Antalet kreditengagemang och belopp.
 • Betalningsanmärkningar och andra anmärkningar.
 • Inkomstuppgifter.
 • Övriga uppgifter som ditt civilstånd, om du äger fastighet etc.

Genom att hålla koll på ditt kreditbetyg blir du bättre förberedd när du till exempel skall söka lån eller krediter. Tjänsten Kreditkollen ger dig ett värde på din kreditvärdighet som banken och kreditgivarna ser den. Många företag och banker vänder sig till UC för att få hjälp med uppgifter om dig som kund.

Eftersom ditt kreditbetyg uppdateras varje dag, har du med ett abonnemang alltid tillgång till din dagsaktuella kreditvärdighet. Kreditbetyget bygger på uppgifterna i din egen kreditupplysning.

Beställ Kreditkollen här.

Läs mer
+

Vad är kreditvärdighet?

Ditt Kreditbetyg är ett mått på din kreditvärdighet - det vill säga din förmåga att betala alla dina räkningar i tid och undvika betalningsanmärkningar.

Innan banken och övriga kreditgivare lånar ut pengar till dig vill de veta om du kommer att betala alla dina räkningar, inklusive amorteringar och räntor. Därför gör de en så kallad kreditbedömning och tar en kreditupplysning på dig. Din kreditvärdighet eller ditt kreditbetyg utgår från den kreditupplysning som finns hos UC och anger risken för att du får en betalningsanmärkning inom det närmaste året.

Alla svenskar över 18 år har sitt eget kreditbetyg. Beräkningen utgår från de uppgifter som finns i din kreditupplysning och jämförs med övriga invånare i Sverige. Även om man inte har en betalningsanmärkning kan man ha en förhöjd risk att få en, beroende på hur uppgifterna i kreditupplysningen ser ut. Kreditbetyget beräknar risken att få en betalningsanmärkning på 12 månaders sikt. Du kan läsa mer om vad som påverkar ditt kreditbetyg om du köper tjänsten Kreditkollen. 

Beställ Kreditkollen här.

Läs mer
+

Vad är en kreditupplysning?

Kreditupplysningar är till för att hjälpa banker, andra kreditgivare och företag att minska riskerna när de beviljar lån och krediter. Upplysningen innehåller både ekonomiska fakta och personliga uppgifter om dig. 

Informationen i en kreditupplysning är framförallt inriktad på ekonomiska förhållanden. Men där finns också personliga uppgifter som ditt civilstånd och din folkbokföringsadress. Din kreditupplysning innehåller också en förteckning över de krediter och lån som finns registrerade hos UC. Utöver total lånesumma ser du hur stora krediter du har, vilka kreditgivarna är och om du har krediter du inte utnyttjar. Dessutom ser du information om inkomster, fastighetsinnehav, betalningsanmärkningar och senaste kreditfrågor.
 
De flesta kreditgivare tar en upplysning varje gång du vill ansöka om ett lån eller handla på kredit, avbetalning eller mot faktura. Fastighetsägare tar ofta en upplysning när du vill hyra en bostad. Det är också vanligt att företag tar en upplysning när du söker ett jobb. 

Beställ Kreditkollen här.

Läs mer
+

Var kommer uppgifterna ifrån?

Våra källor håller högsta kvalitet och uppdateras i flera fall dagligen. För att vi ska kunna täcka allt som rör dina personliga uppgifter och ekonomiska förhållanden hämtar vi fakta från många olika aktörer, till exempel: Skatteverket, banker, finansbolag, kontokortsföretag, Bolagsverket, Lantmäteriet, Kronofogden och Tingsrätten. 

Ditt kreditbetyg bygger dels på uppgifter i din kreditupplysning, dels på omfattande statistik över Sveriges invånare som är 18 år och uppåt.

Kreditbetyget anges i fem steg:

 • Utmärkt
 • Mycket bra
 • Bra
 • Mindre bra
 • Svag

Beställ Kreditkollen här.

Läs mer
+
Läs mer

Följ ditt UC-Score

Se din kreditvärdighet förändras över tid!

Säger kreditvärdighet 0.3 dig något? Nej, troligtvis inte. Så därför har vi gjort om det till något mer lättförståligt med en skala från 1-999, där 999 är det bästa. Vi kallar det UC-Score och det är dit vi vill att du ska nå!

Läs mer om UC-Score

Större frihet i livet med Kreditkollen

Få bättre koll på din ekonomi!

Med bättre koll på din privatekonomi får du större frihet i livet, det är vi övertygade om. Du kan till exempel få bättre lån hos banken och istället lägga pengarna på annat roligt.

Vad säger Emma Knyckare?

Komikern Emma Knyckare tycker att du borde skaffa Kreditkollen idag. Kolla varför!

Utmana dig själv med mål

Börja din resa mot högre kreditvärdighet!

I Kreditkollen kan du sätta upp egna mål för att få en bättre kreditvärdighet och även få ett antal utmaningar som du ska nå, en bra morot för att få bättre privatekonomi.

...var du än befinner dig

Kreditkollen fungerar i alla enheter

En urladdad mobil ska inte hindra dig från att få bättre koll på din privatekonomi, därför har vi utvecklat Kreditkollen så den fungerar felfritt oavsett om du sitter med mobilen i handen, på jobbdatorn eller familjens platta.

Känner du igen dig?

Jonas Fagerström har svårt att få ihop det, kanske kan Kreditkollen hjälpa honom?

Vill du få bättre koll på din ekonomi?

Laddar