Allt om kreditupplysning privatperson

Vad är kreditupplysning för privatpersoner?

En kreditupplysning är en bedömning av din betalningsförmåga, din så kallade kreditvärdighet. Varje gång du ansöker om lån eller krediter gör banker och andra låne- och kreditgivare en kreditupplysning på dig som privatperson, men också företag när du handlar på nätet mot faktura. Din UC-score, ditt kreditbetyg är ett mått på din kreditvärdighet.

Om du exempelvis ska ta ett lån behöver banken information om din ekonomi. Har du andra lån eller krediter? Har du sedan tidigare några betalningsanmärkningar? Vad du har för inkomst? Har du tidigare hamnat hos kronofogden?

Dessa frågor är några av de som besvaras vid en kreditupplysning. Om du ska ta ett lån, behöver banker få reda på denna information för att kunna bevilja ett lån eller inte.

Något som är viktigt att vara medveten om är att UC inte tar några beslut om huruvida man får ett godkänt lån eller inte. UC skickar enbart information till bankerna, som bankerna använder som underlag.

Kreditupplysning på sig själv

Du kan även ta en kreditupplysning på dig själv, för att få reda på vad bankerna ser om din kreditvärdighet. Då kan du exempelvis förbereda dig, i ränteförhandling med banken. Eller om du själv vill veta om du har några betalningsanmärkningar.

Om man gör en kreditupplysning på sig själv, registreras den inte, så du behöver inte vara orolig att det kan påverka din kreditvärdighet på något sätt. Se din kreditupplysning med Kreditkollen här!

Varför görs en kreditupplysning?

Enligt konsumentkreditlagen och lagen om bank- och finansieringsrörelse är låne- och kreditgivare skyldiga att göra en kreditprövning på dig innan de beviljar lån eller krediter. Det spelar ingen roll hur stort lånet eller krediten är, en kreditupplysning görs även för sms-lån och snabblån.

Varje gång låne- och kreditgivarna lånar ut pengar tar de en risk. De behöver en försäkring på att du har förmåga att betala tillbaka ditt lån inklusive ränta och amorteringar och kreditupplysningen ger en bra bild över din ekonomiska situation för att bedöma om du är en lågrisk- eller högriskkund.

Ju bättre kreditbetyg eller UC-score du har, desto större betalningsutrymme och kreditvärdighet har du. Det betyder att risken att låna ut pengar till dig är låg. Det är lättare för dig att bli beviljad lån och krediter enligt vad du själv önskar och det ger dig också ett större förhandlingsutrymme för att till exempel förhandla om ränta. En högriskkund däremot kan ha betalningsanmärkningar och låg inkomst.

Med en lägre kreditvärdighet är det inte omöjligt för dig att få lån eller krediter men det minskar dina möjligheter att påverka och få bra villkor. Du blir kanske beviljad ett lägre lånebelopp eller får en högre ränta. En betalningsanmärkning eller ett skuldsaldo hos Kronofogden registreras i din kreditupplysning i 3 år.

Vad innehåller en kreditupplysning?

UC är ett av de största kreditupplysningsföretagen som gör kreditupplysningar. UC har två olika typer av kreditupplysningar på privatpersoner: mikroupplysning och personupplysning. Mikroupplysningen innehåller namn, personnummer och adress som UC hämtar från Statens personadressregister (SPAR). Dessutom finns uppgifter om betalningsanmärkningar och skuldsaldo hos Kronofogden.

Personupplysningen är en mer omfattande kreditupplysning som utöver personuppgifter, betalningsanmärkningar och skuldsaldo även innehåller information om inkomstuppgifter, fastighetsinnehav, äktenskapsförord och tidigare förfrågningar.

Den större kreditupplysningen används när låne- och kreditgivaren behöver göra större bedömningar. Uppgifterna tillsammans ger dig ett kreditbetyg som visar din kreditvärdighet. UCs kreditbetyg kallas för UC Riskprognos. Det kan vara bra att veta att varje kreditupplysning sparas i ett år. Om flera kreditupplysningar görs på dig på kort tid kan det påverka din UC Riskprognos.

Håll koll på dina kreditupplysningar

När banker eller andra låne- och kreditgivare gör en kreditupplysning på dig får du en kopia på upplysningen. Det är bra att läsa igenom brevet och kontrollera, stämmer alla uppgifter? Vem är det som har beställt en kreditupplysning på dig? Om du ser ett företag du inte känner igen bör du agera och kolla upp det.

Det kan vara ett tecken på ID-kapning, att någon använt ditt personnummer för att beställa varor, ta lån eller krediter i ditt namn. Har du en digital brevlåda som till exempel Kivra, gå aktivt in och öppna dina kreditupplysningar så att du inte missar vem frågeställaren är och i vilket syfte beställningen är gjord.

Kreditupplysningen ger dig värdefull information om din ekonomi och din betalningsförmåga. Du kan beställa en kreditupplysning på dig själv genom att köpa Min upplysning eller lära dig mer om hur din kreditvärdighet påverkas av dina lån och krediter med Kreditkollen.

Min Upplysning

Se upplysning på dig själv.

29
kr

Hej👋
Vad kan jag hjälpa dig med?😊

Laddar
;