Vad är UC-Score?

UC-score, ditt kreditbetyg är ett mätvärde på din kreditvärdighet. UC har skapat en egen mätskala för att du på ett enkelt sätt ska kunna förstå och veta din kreditvärdighet. Ju högre score, desto bättre kreditvärdighet har du och desto lättare för dig att få lån eller bli beviljad krediter.

För att banker, låne- och kreditgivare ska vara säkra på att du har förmåga att betala tillbaka lån och krediter du ansöker om, gör de en kreditupplysning på dig. UC är ett av de största kreditupplysningsföretagen och gör många ekonomiska bedömningar för kreditinstitut och banker. Kreditupplysningen visar din kreditvärdighet, din betalningsförmåga och bygger på flera olika uppgifter som din inkomst, betalningsanmärkningar, befintliga lån och krediter och tidigare kreditförfrågningar gjorda på dig.

Sammantaget visar uppgifterna om du är att betrakta som en högrisk- eller lågriskkund för låne- och kreditgivarna. För dig är kreditvärdigheten viktigt eftersom den påverkar dina möjligheter att ta lån eller krediter och förhandla om bra villkor som till exempel bolåneränta med banken.

UC-score ger dig ekonomisk vägledning

Med UC-score får du bättre kontroll och översikt över din privatekonomi. UC har utvecklat en egen mätskala på kreditvärdighet, ett så kallat UC-score. Mätskalan går från 1-999. Ju högre score du har desto mer kreditvärdig är du vilket gör det lättare för dig att få låna det belopp du vill, ta krediter eller ger dig bättre villkor och förhandlingsutrymme hos banken.

UC-score baseras bland annat på uppgifter som inkomst, betalningsanmärkningar, befintliga lån och krediter och hur många kreditupplysningar som tagits på dig det senaste året. Många förfrågningar kan tyda på att du blivit nekad lån och krediter och därför ansökt om nya.

Förbättra ditt UC-score

Du kan alltid förbättra din UC-score så att du kan förverkliga dina drömmar. Kanske innebär drömmen för dig att resa, köpa bostad, köpa bil eller renovera din bostad. UC har en tjänst Kreditkollen där du kan utmana dig själv eller sätta upp mål för dig själv för att förbättra din score. Utmaningen kan vara att betala av en kredit eller att sätta upp som mål att inte ta nya krediter. När du genomför utmaningarna kan du följa hur din UC-score förbättras. Det finns också andra sätt för att förbättra din score:

- Betala alltid dina räkningar i tid

- Ansök inte om kredit för ofta

- Minska dina skulder

- Avsluta kreditkort och krediter som inte används

- Samla dina lån och krediter

 

I vår tjänst Kreditkollen  kan du enkelt följa och förbättra ditt UC-Score!

Mer läsning för dig

10 tips för en bättre ekonomi 

Så sparar du pengar i vardagen

Så förhandlar du med banken

Alla artiklar inom privatekonomi

 

Kreditkollen

Med Kreditkollen kan du följa ditt UC-Score och se hur din kreditvärdighet utvecklas över tid. Du kan anta mål och utmaningar och får obegränsad tillgång till din Upplysning.

Laddar