Vad är ID kapning och hur skyddar du dig? 

Vad är ID-kapning?

 

En ID-kapning är när en person utger sig för att vara dig och exempelvis köper varor, tar lån, signar upp sig för månadstjänster eller tar saker på faktura/kredit i ditt namn. 

Det är enkelt att komma över någons identitet och därefter är det minst lika enkelt att inleda ett bedrägeri mot personen. Många ID-kapare arbetar strukturerat och det finns en mängd olika tillvägagångssätt, men ofta går det att se ett mönster där ID-kapningen går igenom ett antal faser. 

Grunden i de flesta ID-kapningar är ett personnummer vilket är en offentlig uppgift i Sverige, och därmed enkelt att få tag på. Det förekommer också att bedragaren letar i pappersinsamlingscontainrar för att hitta brev eller blanketter där ett personnummer förekommer.

 

Vem är mest intressant att ID-kapa?


En person som sköter sin privatekonomi, som har stabil inkomst och en välskött kredithistorik är mest intressant att ID-kapa. Här finns i allmänhet utrymme att ta nya lån och handla på kredit. För att inte lägga ner arbete på fel person gör många bedragare en enkel kontroll av personens ekonomiska status. Genom förfrågningar hos ett par olika myndigheter kartläggs eventuella betalningsanmärkningar och inkomstuppgifter.

 

Hur ofta händer ID-kapning?

 

Var 3e minut sker ett bedrägeribrott i Sverige, varav id-kapning är en av de största brottstyperna enligt BRA statistik 2020.  218 000 bedrägeribrott anmäldes under 2020. Enligt Polisen register anmäls det ca 12 000 id-kapningar i månaden (2018).

 

Hur kapar man en identitet?

Några sätt för bedragaren att kapa din identitet är:

  1. Utger sig för att vara en Facebook-vän - Ber dig skicka pengar eller signera ditt BankID
  2. Stjäl din post – Tar lån eller beställer varor i ditt namn
  3. Skickar phishing mejl – Med länkar som ger din dator virus
  4. Utger sig för att ringa från polisen, din bank eller sjukvården – Ber dig att signera BankID

 

UC ID-Skydd

89
kr/mån

Hur kan man skydda sig mot ID-kapning?

 

1. Förlustanmäl direkt till polisen och kreditupplysningsföretag

Förlustanmäl alltid en borttappad eller bestulen ID-handling så snart som möjligt. Du kan också anmäla det hos kreditupplysningsföretagen. De lägger då in en notering om förlorad ID-handling i din kreditupplysning. På så sätt kan företaget som tar en kreditupplysning på dig (vid till exempel e-handel) upptäcka om någon försöker använda din ID-handling vid köp.

2. Spärra adressändring

Spärra din postadress hos Adressändring och Skatteverket så att ingen annan än du kan adressändra, eftersända eller lagra din post. Annars kan bedragare beställa saker i ditt namn som levereras till din ”nya” adress, vilket kan ta tid innan du upptäcker det. Om du spärrar din postadress får du ett meddelande via sms och e-post om någon försöker ändra dina uppgifter.

3. Lås din brevlåda

Ett vanligt sätt för bedragare är att beställa saker i ditt namn och sedan gå och fiska upp avi:n från din brevlåda. Sätt ett lås på din brevlåda så att det bara är du som kan komma åt din post.

4. Skaffa digital brevlåda

Använd digitala post- och bevakningstjänster för att snabbt få information om till exempel kreditupplysningar. Börja med att skaffa UC Digital brevlåda helt gratis!

5. Aktivera Bank-ID på Klarna

Om du handlar på en sida som erbjuder betalning via Klarna kan du även kräva att Klarna ska begära verifiering av köp via BankID. Du ställer in det under ”inställningar” på ditt Klarnakonto. Klicka även ur att ditt personnummer och/eller e-postadress fylls i automatiskt. På så sätt gör du det svårare för någon annan att handla på ditt personnummer med Klarna som betalningsmetod.

6. Skaffa UC ID-skydd

UC ID-Skydd Bevakar, Agerar och Ersätter. Läs mer om vårt ID-skydd här!

 

Hur kan någon annan ta lån i mitt namn?
 

Bedöms personen som kreditvärdig inleds ofta bedrägeriet med att göra en adressändring, ett första steg för att ta kontroll över någons ekonomi. För att minska risken att bli upptäckt händer det att bedragaren dagligen lägger tillbaks den rätta posten i den kapades brevlåda.

Nu börjar själva bedrägeriet. Med kontroll över någon annans personnummer och dess post är det enkelt att beställa kreditkort, handla varor mot faktura på Internet, ta blancolån, teckna telefonabonnemang och så vidare. Bedragaren kör nu i allmänhet den kapade personens ekonomi i botten och bedrägeriet fortsätter tills kreditgivarna börjar säga ifrån.

Tips!

Du vet väl att du kan välja att Skatteverket bara ska godkänna adressändringar som görs med e-legitimation? Spärra obehörig adressändring på www.skatteverket.se 

 

Hur märker jag att jag är ID-kapad?

 

När även de mindre nogräknade kreditgivarna säger stopp avslutas bedrägerierna på aktuell person, och bedragaren gör en ny adressändring tillbaks till ursprungliga adressen. Detta görs lagom till att fakturor, inkassokrav och liknande börjar dyka upp. Ofta är det först nu som den drabbade personen märker att han eller hon blivit ID-kapad. Vi har samlat ett par vanliga tecken som du kan vara uppmärksam på, som ofta sker i samband med en ID kapning. Lär mer om 7 tecken att du kan blivit id-kapad här.  

 

 

UC ID-skydd är också ett skydd mot id kapningar!

 

Du kan också teckna UC ID-Skydd, en tjänst där du får sms eller epost när någon uppgift i din kreditupplysning hos UC ändras. Det betyder att du snabbt kan agera om någon tex försöker ta ett lån eller handla på kredit i ditt namn. Tjänsten varnar också om någon försöker ändra din folkbokföringsadress, vilket är ett vanligt första steg i en ID-kapning. Du kan även skanna  nätet efter dina personliga uppgifter genom vår onlinebevakning. 

Skulle du bli drabbad av ID-kapning hjälper vi på UC dig att komma till rätta med problemen. I UC ID-Skydd ingår också en försäkring som skyddar dig mot ekonomisk förlust i samband med ID-kapningen. Läs mer om UC ID-Skydd här.

 

Redan utsatt för bedrägeri?

Är du redan utsatt för ett bedrägeri kan det vara en god idé att helt spärra din kreditupplysning hos UC. Då minskar du risken för fortsatta bedrägerier.

Läs mer om UCs Bedrägerispärr här.

Läs mer

Bedragare hämtade ut mobiltelefoner i Sofis namn

Sofi blev utsatt för ID-kapning under fyra månaders tid. Efter mycket frustration och arbete spärrade hon sitt personnummer hos UC för att få ett slut på problemet 

Läs Sofis berättelse

Hej👋
Vad kan jag hjälpa dig med?😊

Laddar
;