Frågor och svar kring förluster av ID-handlingar

Ibland händer det som inte får hända, du tappar bort ditt körkort. Det är viktigt då att se till att spärra personnummer hos oss på UC samt följa checklistan nedan. Hamnar ditt körkort i fel händer, kan det ske ett bedrägeri i form av en ID kapning, vilket kan få jobbiga påföljder såsom att du blir skuldsatt. Därför är det även bra att skydda dig vid en eventuell ID-kapning genom att skaffa UC ID-skydd.

Checklista om du tappat bort körkort

  • Anmäl ditt borttappade körkort till polisen, tel. 114 14 eller på polisens hemsida polisen.se.
  • Förlustanmäl ditt förlorade körkort till Transportstyrelsen. På deras hemsida transportstyrelsen.se finns en tjänst för detta där du samtidigt beställer blankett för förnyelse av körkortet.
  • Gör en förlustanmälan som spärrar ditt körkort hos oss på UC

Förlustanmäl till UC

Anmäl din stulna eller förlorade ID-handling direkt till UC. UC gör en notering i din kreditupplysningsinformation så att företag som begär en kreditupplysning på dig se kan se om en obehörig person använder din förlorade id-handling.

Om du tappar bort ditt pass eller annan ID-handling, så finns det vissa åtgärder du bör ta.

Tappat pass eller ID-kort:

Du ska alltid anmäla det hos polisen först, då spärras ditt pass och det är inte användbart längre. Om du befinner dig utomlands och har tappat ditt pass, kan du vända dig till ett Svenskt konsulat eller ambassad för att rapportera det tappade passet och även ansöka om ett nytt tillfälligt pass så du kommer hem. Läs mer hos polisen här!

Du kan också lägga en spärr hos UC som gör att det visas att du har en förlorad ID-handling om ett företag gör en kreditupplysning på dig. De kan därmed göra en extra noggrann kontroll att det verkligen är du som är där och ansöker om lånet.

För att göra en förlustanmälan för ID-kort, pass eller körkort, mejla direkt till info@uc.se med ditt personnummer och att du vill lägga en förlustanmälan, så hjälper vår kundservice dig. När UC lägger spärren skickas det också alltid en hävningsblankett till din folkbokföringsadress, och du kan under följande två år häva spärren genom att skriva på och skicka tillbaka den till UC. När blanketten har kommit in till UC så hävs spärren.

För att känna dig extra säker så kan du också skaffa någon typ av ID-Skydd. I vårt UC ID-Skydd ingår följande delar:

1.       Bevakning; Med bevakningstjänsten får du ett sms eller epost direkt när en kreditupplysning görs via UC i ditt namn. Ändras andra uppgifter i din kreditupplysning får du reda på det inom 24 timmar. Du skaffar dig full kontroll och får möjlighet att snabbt agera.

2.       Assistans; Om du misstänker att du blivit ID-kapad kan du ringa oss dygnet runt och kan snabbt få hjälp med bland annat kartläggning av omfattningen, att bestrida fakturor, bedrägerispärr och ta bort orättmätiga anmärkningar.

3.       Försäkring; Om du blir utsatt för bedrägeri och måste betala för något efter att assistansen gjort sitt jobb ingår också två försäkringar. Den första täcker en kvarstående skuld upp till 200 000 kr efter ett bedrägeri och den andra täcker kostnader om det går till en rättslig tvist, upp till 500 000 kr.  

Skydda dig och din identitet med UC ID-Skydd här!

 

Hej👋
Vad kan jag hjälpa dig med?😊

Laddar
;