Frågor och svar om skuldsanering

Om du har en stor skuld som du inte kan betala har du möjlighet att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. De hjälper dig då att lägga upp en betalningsplan för att betala av skulden. Detta läggs också som en typ av betalningsanmärkning som finns kvar i ditt register i fem års tid, även om skulden betalas av tidigare. Läs mer om deta hos Kronofogden

Skaffa Kreditkollen för att få bättre koll på din ekonomi!

Om en person inom en överskådlig framtid inte kan förmås att betala av sina skulder på grund av att de är för skuldsatta, kan en skuldsanering beviljas. Skuldsanering innebär då att en privatperson eller fysisk person (enskild firma) kan helt eller delvis befrias från att betala av sina skulder om denne fullföljer en avbetalningsplan, som normalt sätt sker under en 5 årig period.

För att ett skuldsaneringsförfarande ska antas, är Kronofogdemyndigheten den första instansen man vänder sig till. Om privatpersonen tillsammans med Kronofogdemyndigheten kan enas, kan det beslutas om frivillig skuldsanering. Om parterna inte kan enas om en frivillig skuldsanering, kan detta skickas vidare till tingsrätten som då tar ett nytt beslut om tvingande skuldsanering.

Få bättre koll på din ekonomi med Kreditkollen, läs mer och köp Kreditkollen

Beslut om skuldsanering kvarstår i fem år från den månad skuldsanering beviljades eller om en betalningsplanen sträcker sig längre än fem år, så länge avbetalningsplan pågår.

Hej👋
Vad kan jag hjälpa dig med?😊

Laddar
;