Frågor och svar om UC ID-Skydd

ID är en förkortning för identitet. Ens identitet är vem man som fysisk person är, detta kan styrkas med en ID-handling. En ID-handling är exempelvis legitimation, körkort eller pass.

Identitetskapning eller bedrägeri är något som tyvärr har blivit väldigt vanligt i Sverige. Vi har tagit fram statistik från polisen* att ca 12 000 personer blir drabbade av en identitetskapning per månad.

Om man blir utsatt för identitetskapning

Om man blir utsatt för ett bedrägeri som identitetskapning, vilket i sig självt är väldigt påfrestande, måste man ta hand om allt själv. Du måste kontakta bolagen som beställt en upplysning, kontakta kreditupplysningsföretagen samt kontakta polisen m.m.

Du som blivit utsatt bör även spärra sitt personnummer hos UC. Detta gör du genom att kontakta vår kundservice som hjälper dig med det. Du kan spärra ditt personnummer i 14 dagar, därefter behöver man inkomma med en polisrapport. Då kan spärren förlängas i upp till fem år. Om du har fått en spärr aktiverad i fem år, har du möjlighet att hantera den själv genom att besöka bedragerisparr.

I inloggat läge kan du häva och återaktivera din spärr.  Bedrägerispärren förhindrar företag att beställa en kreditupplysning på ditt personnummer. Det kan bli mycket jobb att ta hand om allt detta själv, och därför kan det vara smart att skaffa sig ett identitetsskydd, för att få hjälp med en eventuell identitetskapning.

Ett ID-skydd är en bevakningstjänst som hjälper till om man blivit utsatt för ett bedrägeri. Det finns olika typer av ID-skydd, och hos UC har vi ett UC ID Skydd som omfattas av tre olika deltjänster. 

1.       Bevakning; UC bevakar ditt namn, personnummer och även din adress. Om någonting ändras med ditt personnummer får du som kund ett sms och ett mejl direkt. Om något ändras med dina andra personuppgifter får du reda på information via sms och e-post efter 24 timmar.

2.       Assistans; Om du mottagit ett sms eller e-post meddelande att en upplysning har gjorts i ditt namn, eller om du misstänker ett bedrägeri kan du kontakta vår bevakningspartner?  Som kan hjälpa dig dygnet runt.

 

3.       Försäkring; Om du blir utsatt för bedrägeri och man måste betala för något så har UC ID-skydd även inkluderat två försäkringar. Ena försäkringar som täcker en kvarstående skuld efter ett bedrägeri. Den andra försäkringar hjälper till ifall ett bedrägeri blir en rättslig tvist och måste upp i domstol. Den försäkringen täcker upp till 500.000kr, det täcker eventuella rättskostnader och kvarstående skulder. Läs mer om vårt UC ID-skydd!

 

*Polisen 2018

Du bjuder in din duo- eller familjemedlem till UC ID-Skydd genom att logga in på minUC.se med BankID. I inloggat läge väljer du Inställningar. Välj sedan Min grupp och följ stegen som anges på sidan.

Din duo- eller familjemedlem får sin inbjudan via e-post så var noga med att fylla i e-postadressen korrekt. Medlemmen som du har bjudit in behöver sedan registrera sig via länken i mailet för att UC ID-Skydd ska aktiveras.

Du kan se vilka medlemmar du bjudit in under rubriken Inbjudna. När medlemmen accepterat sin inbjudan kommer du att se personen under rubriken Medlemmar.

Läs mer om detta här

Har du UC ID-Skydd?

Då kan du vara lugn, vi hjälper dig. Gör så här:

  1. Kontakta vår Telefonassistans, dygnet runt, så får du professionell hjälp att kartlägga och lösa dina problem. Telefonnummer hittar du innanför inloggningen här på minUC.se. 
  2. Polisanmäl händelsen.

Har du ännu inte UC ID-Skydd?

  1. Du som har utsatts för ett bedrägeri eller en identitetsstöld kan spärra din kreditupplysning hos UC. Din kreditupplysning spärras då hos de flesta andra kreditupplysningsföretagen (Bisnode, Creditsasfe, Valitive och Syna) 
  2. Polisanmäl händelsen.
  3. Var extra vaksam på din omgivning. Dyker det exempelvis upp post du inte känner igen? Saknas det post? Ser du händelser i ditt kontoutdrag du inte känner igen? 
  4. Bestrid fakturor och andra krav som dyker upp.

Onlinebevakning är en del av UC ID-Skydd som hjälper dig att skydda din identitet på internet. Genom att bevaka dina personliga uppgifter på nätet kan tjänsten såväl minska risken för id-bedrägeri som hjälpa dig att upptäcka missbruk av din identitet.

Läs mer om UC ID-SKydd och onlinebevakning här!

Onlinebevakning söker kontinuerligt efter din personliga information både på den öppna webben, på deep web och på darknet. Om information som kan vara i fara hittas skickas det automatiskt ut ett meddelande till dig via e-post och/eller sms.

Läs mer om UC ID-SKydd och onlinebevakning här!

UC Onlinebevakning ingår i UC ID-Skydd och finns tillgängligt via inloggat läge på MinUC (www.minuc.se). Där registrerar du sedan de uppgifter du önskar bevaka.

Har du inte UC ID-Skydd kan du skaffa dig det här!

UC Onlinebevakning gör sökningar på alla delar av internet – öppna nätet, deep web och darknet. Missbruk av personliga uppgifter kan därför upptäckas tidigt och förebyggande åtgärder kan vidtas. Vår kundsupport är insatt i alla delar av processen och samma handläggare kan svara på frågor om förebyggande åtgärder, ge rådgivning kring vad som hittats i sökningen samt hantera ett komplicerat id-stöldsärende. För ökad servicenivå följer en personlig handläggare kundens ärende från första kontakt tills ärendet avslutas.

Läs mer om UC ID-SKydd och onlinebevakning här!

När du gör ändringar eller lägger till nya uppgifter så kommer vi omedelbart att genomföra en sökning på deep web och darknet och inom 24 timmar genomförs en komplett sökning på det öppna nätet. Resultatet visas i översikten. Vi kommer därefter fortsätta att utföra kontinuerliga sökningar automatiskt.

Om dina personliga uppgifter återfinns på internet, behöver du endast agera om du är bekymrad över informationen som återfunnits. Översikten på UC Onlinebevakning kommer ge en indikation på om det är viktigt att agera snabbt. Kontakta oss direkt för rådgivning.

Har du inte UC ID-skydd kan du läsa mer om det här!

 

Vanligtvis genom att du får hem en kreditupplysning du inte känner till eller kanske till och med en faktura/krav på en vara eller tjänst du vet med dig att du själv inte har beställt. Om du misstänker att din identitet har blivit missbrukad så rekommenderar vi att du tar kontakt med oss så att vi kan undersöka det vidare.

Det öppna nätet, även kallat det publika internet eller synliga internet, är den del av internet de flesta människor använder för att surfa på webbplatser. Det är indexerat av sökmotorer och går att få åtkomst till med hjälp av traditionella webbläsare.

Deep web och darknet står för ungefär 96 % av allt innehåll på internet och är den osynliga delen av internet. Deep web avser det innehåll som ej indexeras av traditionella sökmotorer eller som inte indexeras överhuvudtaget. Darknet är den del av deep web som är lokaliserad på nätverk som endast går att komma åt med en särskild mjukvara, där användare kommunicerar anonymt och ibland olagligt.

Känsliga dokument innehållande personuppgifter som stulits av hackare och lagts ut på deep web säljs till kriminella på darknet. Den anonymitet som ligger till grund för darknet gör det till en ideal miljö för kriminell aktivitet såsom försäljning av droger, vapen, musik och fildelning, handel med hackade databaser samt köp och sälj av stulna kontouppgifter, kreditkortsnummer, inloggningsuppgifter till e-handelskonton eller till och med pass och andra ID-handlingar.

Sättet deep web och darknet är uppbyggt på gör det nästan omöjligt att fastställa hur många webbplatser som existerar i den delen av internet. Deep web och darknet är en ständigt växande plattform för kriminell aktivitet. meddelande till dig via e-post.

Läs mer om det öppna nätet, deep web och darknet här. 

Den anonymitet och den infrastruktur som deep web och darknet är uppbyggt kring gör det nästan omöjligt att få bort information som en gång hamnat där, eftersom det inte finns några ”adresser” att ta kontakt med.

Men med tjänsten Onlinebevakning i UC ID-Skydd kan du få rekommendationer/hjälp med hur du ska göra om dina uppgifter skulle finnas på deep web eller darknet. 

Nej. UC Onlinebevakning är en frivillig del som ingår gratis i UC ID-Skydd. Det är helt upp till dig själv om du vill använda skyddet som erbjuds via tjänsten Onlinebevakning eller inte. Vi bevakar inga uppgifter automatiskt utan du väljer själv om och vad vi ska bevaka.

Nej, kontot är personligt och du kan endast registrera dina egna uppgifter. Har du UC ID-Skydd Duo eller familj har respektive medlem i paketet även tillgång till UC Onlinebevakning.

Ja. Ditt personnummer är en offentlig handling under offentlighetsprincipen. Det betyder att det ligger ute på internet och att man även kan ringa till Skatteverket för att få reda på ditt personnummer.

Hej👋
Vad kan jag hjälpa dig med?😊

Laddar
;